Na staré zvyky v Drahovciach spomína Vendel Sedláčik

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / História / Spravodajstvo / Región
  • 9. mája 2020, 11:00

Spomienky na staré zvyky a tradície na Kvetnú nedeľu v Drahovciach až do druhej polovice 20. storočia nám poskytol Drahovčan Vendel Sedláčik. Zaspomínal si na časy, keď dhodenie s májom po ulici a spievanie náboženských piesní organizovali rodiny, ktoré mali školopovinné deti.


foto z 1950: Dievčatá majú asi 15 rokov. Druhá zľava je Katarína Sedláčiková, rod. Surová, manželka Vendela Sedláčika. (Autor: Václav Spál)

Máme tri dievčatá,  a tieto sa rozhodli zorganizovať u nás doma prípravy na nosenie mája. Požiadali o súhlas a ja i moja manželka, ktorá obľubuje kroje a staré zvyky, sme súhlasili.





Foto z 1963: Z dievčat sú už mamy a babky. Foto Václav Spál.

Uvoľnili sme im letnú kuchyňu, kde sa schádzalo celý týždeň pätnásť dievčat, ktoré vyrábali vence z farebných papierov, slamy a ozdobovali aj výdušky. Niektoré robili zelené venčeky z bršlenu, také množstvo, aby sa ušlo všetkým gazdinkám, ktoré navštívili. V sobotu som im priniesol konár z vŕby, ktorý si vyzdobili. V nedeľu po malej omši prechádzali po ulici, spievali, staršie niesli máj a mladšie rozdávali zelené vence gazdinkám, ktoré cez tieto prepchali malé húsatká, aby neboli choré a neuhynuli im. Zato im gazdinky dávali vajíčka alebo peniaze. Okolo poludnia, keď skončili, zišli sa u nás a z polovice vajíčok si urobili praženicu – škvareninu a za druhú si kúpili sladkosti, čaj, malinovku. V družnej debate a v speve sa pred zotmením rozišli domov. Odniesli si z toho bohaté zážitky a ešte dnes na máj spomínajú.

Verím, že mladé mamičky si nájdu čas a v roku 2021 zorganizujú nosenie mája po Drahovciach, na čo sa vopred teším.

Vendel Sedláčik, foto: Václav Spál

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela