Krajský participatívny rozpočet prechádza na dvojročný model

Počas posledného zasadnutia zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja poslanci rozhodli, že na opatrenia proti ochoreniu COVID-19 bude z rozpočtu župy vyčlenených celkovo 500-tisíc eur. Finančné zdroje boli na tento účel presunuté z grantových schém, ktoré tento rok nebude možné realizovať. Opatrenie sa týka i participatívneho rozpočtu Trnavskej župy.

(Autor: TTSK)

Participatívny rozpočet, do ktorého sa ešte pred vypuknutím koronakrízy zapojili obyvatelia kraja dovedna so 154 projektmi, teda prechádza na dvojročný model, pričom jeho aktivity sa budú realizovať až v roku 2021.

„Momentálne pracujeme na vytvorení nového dvojročného modelu fungovania participatívneho rozpočtu, aby sme naplno využili prácu a energiu, ktorú sme spoločne s predkladateľmi tohtoročných projektov investovali do prípravy prebiehajúceho ročníka,“ uvádza kraj. Za okres Piešťany ľudia prihlásili 16 projektov, na realizáciu všetkých by bolo potrebných 59 222 eur. Vyčlenených pre Piešťanský okres bolo 28-tisíc eur. Celkovo v kraji predkladatelia súperia o 250-tisíc eur, pričom celková výška na podporu všetkých projektov by bola viac ako 663-tisíc.

Participatívny rozpočet TTSK je proces, na základe ktorého môžu obyvatelia rozhodnúť o časti rozpočtu kraja. Je zameraný na podporu občianskeho aktivizmu obyvateľov a realizáciu autentických občianskych a komunitných projektov s cieľom zapojenia verejnosti do rozhodovacích procesov samosprávneho kraja. Úlohou je podporiť budovanie krajskej identity a koncept udržateľnej spoločnosti a inkluzívnych riešení (podporujúcich vytváranie komunít) smerujúcich k verejnému prospechu.

Projekt musí byť zameraný na aspoň jednu z nasledovných oblastí: na revitalizáciu verejných priestranstiev, na stimuláciu a rozvoj komunít a susedských vzťahov, na vytvorenie nových verejných služieb alebo priblíženie už existujúcich verejných služieb. Rozhodovanie prebieha deliberáciou a priamym hlasovaním obyvateľov kraja.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel