Za parkovanie sa platí aj na Teplickej či Štúrovej

Piešťany začali minulý týždeň s výmenou automatov na platenie parkovného. Od piatka 1. mája sa totiž rozšírila povinnosť platiť za odstavenie vozidla o niekoľko nových lokalít a k tomu boli i staré, často nefunkčné automaty nahradené novými. Táto zmena stála mestskú kasu 270-tisíc eur.

Rozšírená zóna platenia je definovaná dopravnými značkami. (Autor: am)

Poslanci na rokovaní mestského zastupiteľstva v júni 2019 schválili zmeny v parkovacej politike a odobrili návrh rozšírenia zoznamu ulíc, kde sa má platiť za odstavenie vozidiel. Spoplatnenie parkovania sa tak od 1. mája rozšírilo o Winterovu ulicu pred Nemocnicou A. Wintera až po hotel Slovan, o časti ulíc Sládkovičova, Teplická a Pod Párovcami, tiež o Meštiansku, Štúrovu a parkovisko pred futbalovým štadiónom.

Mesto koncom septembra 2019 vyhlásilo verejné obstarávanie na dodávku a montáž 23 kusov nových parkovacích automatov. Napokon uzavrelo zmluvu s firmou Clickpark, ktorá ako jediná predložila ponuku a napokon parkovacie automaty dodala, osadila a sfunkčnila za sumu 263-tisíc eur. K tomu ešte mesto zaplatilo dodávku a montáž trvalého dopravného značenia „Rozšírenie zóny plateného parkovania“ za takmer 6780 eur.

Desať parkovacích automatov bolo pridaných do novo spoplatnených ulíc a trinásť nových automatov osadili namiesto doterajších (napríklad pod kolonádou). V rámci mesta sú tak automaty zjednotené a kúpa parkovacieho lístka má jednotný postup.

V nových parkovacích automatoch je možné platiť mincami, nie bankovkami, pričom zaplatiť môžete aj platobnou kartou, bezkontaktne alebo mobilným telefónom s funkciou NFC. Platba zaslaním SMS správy zatiaľ k dispozícii nie je. Automaty sú napájané solárnou energiou a sú prenosné. Cudzím návštevníkom je k dispozícii možnosť voľby anglického, nemeckého, francúzskeho a poľského jazyka.

Nové parkovacie automaty priniesli so sebou aj nový postup kúpy lístka. Hlavný rozdiel je v tom, že pri jeho kúpe treba na klávesnici zadať evidenčné číslo vozidla.

Automat, pokiaľ nie je dlhšie v prevádzke, sa časom vypne. Displej je v spiacom režime, „oživíte“ ho stlačením ktoréhokoľvek tlačidla.

Postup pre úhradu:

– Stlačte zelené tlačidlo.

– Na klávesnici zadajte evidenčné číslo vozidla (EVČ) bez medzier.

– Potvrďte zeleným tlačidlom.

– Zvoľte spôsob platby – mincami alebo platobnou kartou.

– Pri platbe mincami si dobu parkovania zvolíte podľa sumy vhodených mincí. Proces platby je ukončený automatickou tlačou parkovacieho lístka.

– Pri platbe platobnou kartou sa doba parkovania volí pomocou tlačidiel „+“, ktorým sa pridá 10 centov a tlačidlom „++“ pre pridanie 1 euro.

– Stlačte zelené tlačidlo na vydanie parkovacieho lístka.

– Vytlačený lístok je potrebné umiestniť do auta!

Parkovací lístok si musíte kúpiť minimálne na hodinu, ktorá stojí 60 centov.

Nové automaty sa podľa radnice bežne používajú vo viacerých mestách: „Sú modernejšie a ich ovládanie je iné, aké u predchádzajúcich mincových. Práve iný postup ako pri platbe v doterajších automatoch môže spôsobovať spočiatku viacerým vodičom problémy. Pre väčšiu zrozumiteľnosť budú automaty doplnené nálepkami s informáciami a návodom, ako pri platení postupovať.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava