Verejnosť môže byť prítomná na zasadnutí zastupiteľstva

Pri zasadnutiach štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy povolil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR prítomnosť verejnosti. Upravil aj obmedzenie účasti na pohreboch.

Zasadnutie piešťanského zastupiteľstva sa má uskutočniť 12. mája.

V daných priestoroch je potrebné zabezpečiť dodržiavanie všetkých protiepidemických opatrení.

Pri vstupe do budovy, v ktorej sa zasadnutie zastupiteľstva koná, je napríklad potrebné zabezpečiť oznam o povinnosti, že v prípade vzniku akútneho respiračného ochorenia (napríklad horúčka, kašeľ, nádcha, sťažené dýchanie) je osoba povinná zostať v domácej izolácii. Rovnako tiež treba zaistiť pri vstupe dávkovače na alkoholovú dezinfekciu rúk a dezinfikovať si ruky, respektíve zabezpečiť iný adekvátny spôsob dezinfekcie rúk alebo zabezpečiť dodržiavanie nosenia ochranných rúšok osobami pohybujúcimi sa v objekte.

ÚVZ tiež zdôrazňuje nutnosť zabezpečiť nefunkčnosť prístrojov, ktoré vytvárajú aerosól (napríklad sušiče rúk) a nahradiť ich papierovými utierkami. Ďalej, zverejniť na viditeľnom mieste oznam s informáciou, že pokiaľ sa u osoby prejavia príznaky akútneho respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a opustiť pracovisko, pravidelne si umývať ruky mydlom a teplou vodou najmenej 20 sekúnd a následne ruky utierať do jednorazových papierových obrúskov.

Nutné ja takisto pripomenúť zákaz podávania rúk a zabezpečiť dodržiavanie vzdialenosti medzi osobami minimálne dva metre. Potrebné je tiež zabezpečiť dostatočné vetranie priestorov a pravidelnú dezinfekciu všetkých kontaktných priestorov, najmä dotykových plôch (kľučky, zábradlia, výťahy) a všetkých kontaktných predmetov (pracovný stôl, klávesnica, telefóny, prenosné média, myš) dezinfekčným prostriedkom s virucídnym účinkom.

ÚVZ upravil aj podmienky účasti na pohreboch. V tomto prípade je nutné vstup a pobyt v priestoroch pohrebného obradu umožniť len s prekrytými hornými dýchacími cestami (napríklad rúško, šál, šatka), pri vchode do priestorov pohrebného obradu aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice, a takisto zabezpečiť, aby odstup medzi osobami (okrem členov spoločnej domácnosti) bol minimálne dva metre. Smútočnú hudbu počas pohrebného obradu je podľa hygienikov vhodné riešiť prednostne reprodukovanou formou. Zdôrazňujú tiež potrebu dodržiavať respiračnú etiketu (kašlať, kýchať do vreckovky, respektíve do lakťového ohybu), nepodávať si ruky a z obradov úplne vylúčiť osoby, ktoré majú nariadenú karanténu alebo akékoľvek príznaky respiračného infekčného ochorenia.

Dôležité je tiež vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hlavne dotykových plôch, kľučiek podláh a predmetov. Tam, kde je to možné, ÚVZ odporúča prednostne usporadúvať pohrebné obrady v exteriéroch za dodržania odstupov dva metre (okrem členov spoločnej domácnosti). „Pri východe z priestorov pohrebného obradu je potrebné riadiť vychádzanie ľudí s odstupmi aspoň dva metre a zabrániť zhlukovaniu,“ dodal ÚVZ.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava