Posun v transparentnosti je podľa župana Viskupiča výsledkom plnenia sľubu

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 7. mája 2020, 12:00

Trnavský samosprávny kraj sa v rebríčku transparentnosti mimovládky Transparency International Slovensko posunul z predposledného siedmeho miesta na štvrté.Uvedenú skutočnosť považuje župan Jozef Viskupič za plnenie svojho predvolebného sľubu v tejto oblasti. Reagoval tak na najnovšie hodnotenie, ktoré zverejnila mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS).

Župný festival aj so županom J. Viskupičom
Župný festival aj so županom J. Viskupičom a speváčkami z Krakovčanky. (Autor: Viera Dusíková)

„Otvorili sme župný úrad ľuďom a verejnej kontrole, čím sme sa zaradili medzi skokanov tohto ročníka hodnotenia Transparency International Slovensko. Stále však vidím priestor na ďalšie zlepšovanie a som presvedčený, že dokončením rozbehnutých projektov sa v najbližšom čase posunieme ešte vyššie,“ povedal Viskupič o najnovšom hodnotení. Najtransparentnejšou na Slovensku je podľa tohto rebríčka Trenčianska župa, naopak, najmenej transparentnou je bratislavská.

Trnavská župa sa najvýraznejšie posunula v oblasti elektronických služieb pre ľudí či v oblasti zverejňovania informácií o rokovaniach a hlasovaniach poslancov.

Transparency International Slovensko vo svojom hodnotení uvádza, že „slovenské samosprávne kraje sú v polovici piateho obdobia transparentnejšie ako kedykoľvek predtým. V rôznej miere sa o to zaslúžili najmä noví župani podporovaní stredopravými koalíciami, ktorí zasadli do kresiel po voľbách v roku 2017“.

Po najlepšom Trenčianskom samosprávnom kraji sa v rebríčku transparentnosti na druhom mieste umiestnil Banskobystrický, na treťom Košický samosprávny kraj, ktorý sa stal skokanom roka. Na tretiu priečku sa posunul z ôsmeho miesta.

Transparency International Slovensko je nezisková mimovládna organizácia založená v roku 1998 so sídlom v Bratislave. Patrí k celosvetovému protikorupčnému hnutiu Transparency International s pobočkami vo viac než sto krajinách sveta.

(sita)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava