Nazrite do Pamätnej izby Ivana Krasku

  • Nezaradené / Výstavy / Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. mája 2020, 17:00

Od utorka 12. mája znovuotvoria v Piešťanoch po takmer dvojmesačnej prestávke aj Pamätnú izbu Ivana Krasku. V prostredí bytu, kde žil, tvoril a prijímal návštevy významný slovenský básnik vám ochotne o jeho živote i diele porozpráva pracovníčka Balneologického múzea I. Wintera v Piešťanoch.


Pamätná izba Ivana Krasku v Piešťanoch. (Autor: archív Balneologického múzea I. Wintera v Piešťanoch.)

Dňa 12. júla 1976 pri príležitosti 100. výročia narodenia slovenského básnika – národného umelca Ivana Krasku Balneologické múzeum slávnostne otvorilo expozíciu – Pamätnú izbu Ivana Krasku. Expozícia bola vybudovaná v spolupráci s Kultúrnohistorickým odborom Matice slovenskej v Martine a veľkú zásluhu na jej vzniku mal vtedajší riaditeľ múzea JUDr. Ing. Elemír Čelko. Po roku 1989 bola expozícia za spolupráce múzea a manželov Ladislava a Evy Mňačkovcov (dcéry I. Krasku) reinštalovaná. Je umiestnená v básnikovom piešťanskom byte, v ktorom básnik s manželkou žil na sklonku života v rokoch 1943 – 1958.

Expozícia má dve časti. Prvá približuje básnikov život a dielo prostredníctvom dokumentov, fotografií a trojrozmerných predmetov viažucich sa k osobe básnika a jeho rodine. Približujú nám jeho dielo a život: rodičov, rodisko a štúdiá, začiatky publikačnej činnosti, priateľov a známych, kontakty s ľuďmi zo sveta krásnej literatúry, neľahké obdobie 1. svetovej vojny, politickú činnosť za I. ČSR. Ocenenia dokumentujúce jeho profesijné (chemik) i umelecké (básnik) kvality, rodinný život i život v starobe.

Druhá časť expozície – dve miestnosti – pracovňa a spálňa sú zariadené tak, ako za básnikovho života. Pozoruhodná je najmä pracovňa s bohatou knižnicou, v ktorej sú mnohé knihy s venovaním od Kraskových priateľov a obdivovateľov – najmä básnikov, spisovateľov, prekladateľov a literárnych kritikov. Sú v nej zastúpené i vydania Kraskových básní i knihy o ňom a jeho tvorbe. Písací stôl pri okne s nádherným výhľadom na rieku Váh a časť piešťanského Kúpeľného ostrova je lákadlom pre oči. Zaujímavé sú mnohé osobné predmety, drobnosti: rodokmeň, obraz rodného domu, drobné ale esteticky riešené secesné bytové doplnky, básnikov portrét od známeho slovenského herca Františka Zvaríka (Kraskovho zaťa). V interiéri nechýbajú diela známych výtvarných umelcov. Sú tu obrazy od Janka Alexyho, Martina Benku, Aurela Kajlicha, Maji Dusíkovej, Jozefa Šturdíka; plastiky od Františka Gibalu, Františka Úprku, Jozefa Kostku, Ladislava Poláka a Tibora Bártfaia.

Básnické dielo Ivana Krasku bolo zdrojom inšpirácie pre hudobných skladateľov, maliarov a ilustrátorov, jeho poézia preložená do svetových jazykov vzbudila ohlas v zahraničí.

Balneologické múzeum I. Wintera v Piešťanoch, foto archív múzea

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela