Ukončí mestské zastupiteľstvo roky trvajúci spor o pozemky?

Spor o pozemky medzi piešťanskými starousadlíkmi z bytovky na Ulici sv. Štefana a obyvateľmi novej bytovky na ulici Pod Párovcami môže po rokoch sporov urovnať mestské zastupiteľstvo. A azda sa to súčasnému vedeniu radnice a poslaneckému zboru konečne podarí.

Investor domu na autá myslel, no nemyslel na voľnočasové aktivity, a tak „novoprišelcom“ padli do oka susedné pozemky za plotom. (Autor: pror)

Predchádzajúcemu primátorovi Milošovi Tamajkovi a vtedy šéfovi najväčšieho poslaneckého klubu Spoločne pre Piešťany, Tomášovi Hudcovičovi, sa pri riešení tohto občianskemu problému darilo vášne viac rozdúchavať, ako problém medzi obyvateľmi bytoviek riešiť.

O čo vlastne ide

Pozemok s celkovou výmerou 838 metrov štvorcových užívali spoločne obyvatelia malej bytovky na Ulici sv. Štefana od jej dokončenia v roku 1980. Svojpomocne si parcelu, ktorá ich dom obklopuje, upravili a rozdelili na záhony a malé ihrisko. Pred niekoľkými rokmi však v ich tesnej blízkosti na ulici Pod Párovcami vyrástla bytovka, omnoho väčšia aj s rozsiahlym parkoviskom vyhradeným len pre obyvateľov nového obytného domu.

Investor domu však na autá myslel, no nemyslel na voľnočasové aktivity jeho obyvateľov, a tak sa „novoprišelci“ rozhodli získať do prenájmu alebo odkúpiť susedné pozemky, ktoré doposiaľ výhradne užívali starousadlíci z bytovky na Ulici sv. Štefana.

Pozemok užívajú obyvatelia malej bytovky na Ulici sv. Štefana od jej dokončenia v roku 1980.

To sa však nestretlo s ich pochopením a pozemky si chránia, lebo vraj nepatria mestu, ale bytovému družstvu, a oni si ich užívaním legálne vydržali. „Novoprišelci“ sa snažia do sporu vtiahnuť aj mestské zastupiteľstvo, aby rozhodlo.

Na zastupiteľstve v marci 2018 poslanec Jozef Drahovský, ktorý zastupuje záujmy bytovky na Ulici sv. Štefana, preukázal aj listinný dôkaz, ktorý má dosvedčiť, že inkriminovaný pozemok nepatrí mestu, ale bytovému družstvu. To malo v zmysle zákona po zmene režimu v roku 1989 bezodplatne previesť pozemky na obyvateľov bytovky. Aby to bolo aj čierne na bielom, bola podaná žaloba na súde.

Ústretovosť k „prišelcom“

Z iniciatívy Hudcoviča však mesto na rozhodnutie súdu nechcelo čakať. Keďže ten zamietol uvaliť plombu do vynesenia rozsudku a pozemky sú podľa katastra naďalej mestské, Hudcovič trval na tom, aby zastupiteľstvo rozhodlo čo najskôr. A táto aktivita v prospech „prišelcov“, z ktorých až dve tretiny nemali v tej dobe v Piešťanoch ani len trvalý pobyt, sa stretla aj s podporou vtedajšieho primátora Tamajku.

Nadštandardná ústretovosť voči „Nepiešťancom“ sa však nakoniec stala Tamajkovi a Hudcovičovi osudnou. Tieto sporné pozemky totiž neponúkli na prenájom štandardnou metódou, aby sa o ne mohli pred poslancami uchádzať aj starousadlíci. Zvolili radšej cestu nájmu z dôvodu hodného osobitného zreteľa. Lenže vtedy musia „za“ hlasovať až dve tretiny zvolených poslancov, čo sa však v roku 2018 neudialo.

Vyriešia spor súčasní poslanci?

Dnes je tento problém opäť na pretrase. Rokovať o ňom bude mestské zastupiteľstvo. Tentoraz však už v podobe návrhu odsúhlasenia ukončenia súdneho sporu mimosúdnou dohodou. A to takým spôsobom, že obyvatelia bytového domu na Ulici sv. Štefana uznajú vlastníctvo inkriminovaných pozemkov mestom Piešťany a ich vlastníctva sa už nebudú dožadovať na súde. Mesto im zároveň tieto pozemky prenajme.

No i v tomto prípade sa radnica rozhodla použiť „inštitút“ osobitného zreteľa a dohodu musia odsúhlasiť dve tretiny zo všetkých zvolených poslancov, čo je minimálne jedenásť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika