Šetrí už aj vrbovská samospráva, napríklad aj na plate primátorky Emy Maggiovej

Koronakríza so sebou priniesla okrem iného aj uťahovanie opaskov. Spomalenie ekonomiky pocítili zamestnanci, podnikatelia, ale aj samosprávy. Tým vypadne dosť veľká časť príjmov, ktorú musia vykryť šetrením v rôznych oblastiach.

Mesto šetrí na osvetlení i na plate primátorky Emy Maggiovej. (Autor: red)

Potom, čo o šetrení hovoril piešťanský primátor Peter Jančovič, pridalo sa k istému zníženiu komfortu i druhé mesto v regióne. Obyvatelia Vrbového si už minulý týždeň všimli, že veľká časť verejného osvetlenia je vypnutá. Komunikovali o tom s vedením mesta aj poslanci počas stredajšieho zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré pre vládne nariadenia muselo byť neverejné.

Poslancom však bolo vysvetlené, že z približne 600 svietidiel je zhruba polovica vypnutá z dôvodu šetrenia, pričom zostáva zachované osvetlenie križovatiek z dôvodu bezpečnosti.

Podľa informácií z komisie pre financie, majetok mesta a podnikanie totiž hrozí tento rok vrbovskej mestskej kase výpadok až do výšky 720-tisíc eur.

Poslanci sa však zhodli, že ušetriť peniaze môžu aj znížením platu primátorky mesta Emy Maggiovej. Pätnásťpercentné zníženie sa napokon prejaví skresaním jej príjmu z doterajších 3265 eur na sumu 2839 eur mesačne, čo je základný, respektíve najnižší možný plat starostu v meste či obci od 5 do 10-tisíc obyvateľov. Zníženie platí od 1. mája 2020 a odzrkadlí sa aj na znížení platu viceprimátora, ktorý je naviazaný na mzdu primátorky.

Medzi ďalšie opatrenia, nad ktorými však samospráva zatiaľ iba uvažuje, je zníženie platu zamestnancom vrbovskej radnice o 20 percent, prípadne odobratie dotácií mesta organizáciám pôsobiacim na jeho území.

Počas zasadnutia poslanci riešili aj zmenu účelového viazania prostriedkov z prijatého úveru, čo okrem iného znamená, že obyvatelia Mikulášskej ulice sa nedočkajú sľúbenej obnovy cesty. Mesto musí dofinancovať vodovod na Šteruskej ulici, zberný dvor, detské ihrisko a ďalšie rozbehnuté projekty.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav