Čakajme turistov s autami

Čoraz častejšie sa vo verejnom priestore skloňuje, že tento rok si dovolenku užijeme zrejme iba v našej domovine. Nielen zo zdravotného, ale aj z ekonomického hľadiska mnohí odporúčajú minúť peniaze „doma“ a pomôcť tak koronakrízou skúšanému systému financií.

Foto: am

Môžeme teda očakávať, alebo aspoň dúfať, že sa zvýši dopyt aj po našom peknom kúpeľnom mestečku. Do Piešťan by toto leto mohli zavítať našinci, ktorí tu boli naposledy poriadne dávno a za bežných okolností by sa vydali kdesi za hranice.

Povedzme si otvorene – Piešťany s výnimkou liečebných kúpeľných pobytov sú ideálnym miestom na krátke, jednodňové výlety. Návštevník si prezrie centrum, Kúpeľný ostrov, pokochá sa architektúrou i kvetinovými záhonmi a zájde si kdesi čosi zajesť. Na to, aby toto všetko stihol mu stačí jedno nedeľné či sviatočné popoludnie.

Môžeme tužiť po tom, aby tu rodiny aspoň prenocovali, no obmedzený rozpočet budú mať po uplynulých týždňoch mnohí. Dá sa však zatiaľ zabojovať aspoň o tých jednodňových, ktorí sa možno niekedy v budúcnosti zasa vrátia a azda i prespia.

A možno by v rámci toho boja nebolo zlé zabezpečiť do leta do nových parkovacích automatov napríklad sms systém. Ak totiž príde návštevník, zaparkuje svoje vozidlo kdesi na nestráženú a nekrytú ulicu za 60 centov za hodinu aj v nedeľu či sviatok, mohli by sme mu dopriať aspoň ten luxus, že nebude musieť rýchlo utekať z mesta na parkovisko, lebo mu vyprší doba parkovania na lístku.

Predstavte si turistu, ktorý po dvoch či troch hodinách premýšľa, kde vlastne to svoje auto nechal, dobieha k automatu, aby mohol vhodiť ďalšie mince a prinajlepšom sa vrátiť naspäť do centra trebárs k rodine, ktorú nechal pri večeri. Ak je možné zaparkovať v Trnave neďaleko centra a zakúpiť si lístok za 30 centov cez sms, musí to byť možné aj v Piešťanoch. A to aj s ohľadom na poplatné operátorovi.

Ba dokonca, v Trnave sa za parkovanie cez víkendy a sviatky neplatí. V Piešťanoch áno, čo okrem iného môže znížiť komfort domáceho obyvateľstva. Ako? V praxi to nielenže znamená, že za parkovanie počas víkendovej alebo sviatočnej návštevy u rodiny v centre zaplatíte tri – štyri eurá. No napríklad práve spomínaní turisti môžu ľahko objaviť neplatenú Vážsku, alebo Ulicu. A. Dubčeka. A to už miestni obyvatelia naozaj nebudú mať kam odstaviť svoje autá.

Myšlienka vytlačiť autá z centra, respektíve pojať ich len na určitý čas, je v dnešnej dobe potrebná. Treba už len doladiť detaily. Aby bol aj vlk sýty, aj ovca celá. A aby neboli nepríjemne zaskočení turisti a neutrpeli ani domáci.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel