Pofoťte sa dnes na železničke aj Katarínke

  • Nezaradené / Príroda / Piešťany / Spravodajstvo
  • 3. mája 2020, 07:39

V Piešťanoch a okolí sa nachádza viacero zaujímavých lokalít. Pripomeňme si ich v krátkosti spolu s nami a dozviete sa fakty, o ktorých ste možno asi netušili. Snáď vám pomôžu pri rozhodovaní, kam vyraziť s blízkymi počas víkendu. Dnes sa vydáme za krásou historického skvostu nazývaného Katarínka. Tu sa môžete pokochať aj pofotiť na úzkorozchodnej lesnej železnici smolenického a chtelnického panstva.


Katarínka, ako ľudovo nazývajú komplex kláštora a kostola sv. Kataríny Alexandrijskej neďaleko obcí Naháč a Dechtice (Autor: I.M.O)

Katarínka, ako ľudovo nazývajú komplex kláštora a kostola sv. Kataríny Alexandrijskej neďaleko obcí Naháč a Dechtice, bola po stáročia putovným miestom. Táto tradícia však upadla zánikom kláštora v 18. storočí.

Počas jari a leta, týždeň čo týždeň sem prichádzali početné procesie a aj celé noci sa tu konali spievané bohoslužby a modlitby. Tiež aj mnohé tisíce ľudí uľahčili svojmu svedomiu v spovedi a uzmierili sa v tomto chráme. Hoci v zime sa mnoho veriacich tunajších bohoslužieb nezúčastňovalo, v nedele a počas sviatkov celoročne bývali slávnostné omše početne navštevované a tradičná bola aj slovenská kázeň pred poludním.“

Lesná železnica Katarínka je úzkorozchodná železnica, nachádzajúca sa blízko obce Naháč v katastri obce Dechtice, v susedstve areálu kláštora Katarínka.

Tvorí ju krátky úsek železnice s rozchodom 600 mm, ktorý nesie odkaz Malokarpatskej lesnej železnice, ktorá tvorila rozsiahly systém úzkorozchodných priemyselných železníc v regióne Smoleníc a Dobrej Vody. Tie vznikli z potreby dopravy dreva z lesov v okolí do chemickej fabriky na výrobu octanu vápenatého, kyseliny octovej a acetónu. Lesy v okolí boli majetkom grófa Jozefa Pálffyho (1853 – 1920), ktorý dal chemickú fabriku (dnešný Chemolak) postaviť spolu s pílami v okolí, s cieľom zhodnotiť bohatstvo okolitých lesov. Lesná železnička bola zrušená v rokoch 1964 – 1966. História LŽK sa začína písať od roku 1997, kedy skupina nadšencov v blízkosti grófskej hájovne spojazdnila niekoľko metrov koľajníc.

Foto: I.M.O, fb Ľubomír Tuchscher

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav