Podoby džezu

  • Hudba
  • 2. mája 2020, 13:39

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, dovoľte mi vysloviť na úvod jednu prosbu. Prechádzame veľkou skúškou. Sme vystavení nečakanej výzve a zdá sa, že to zvládame. Poďakujme si navzájom, ale ešte nie je čas ani dôvod na radosť. Prosím, nepoľavujme v dodržiavaní nutných opatrení. Rúška, izolácia a testovanie je základom, zostaňme disciplinovaní, ešte pár týždňov a verme, že budeme za tunelom… Potom si môžeme dovoliť búrku radosti. Zomknime sa – dokážeme to!


Jano Babič (Autor: red)

Práve spomenuté opatrenia nás ukracujú o obohatenie každodenného života. Pandémia zrušila koncerty, spoločenské udalosti, stretnutia a udalosti. Posledný aprílový deň je už od roku 2012 venovaný džezu. Svetový deň džezu je veľkým dňom, keď sa po celom svete konajú tisíce hodnotných koncertov. Nad touto udalosťou drží ochrannú ruku priamo UNESCO a ambasádorom celej slávnosti niet nikto iný, než pred dvomi týždňami oslávený osemdesiatnik, legendárny americký klavirista Herbie Hancock. Vo štvrtok tento týždeň si určite džezový sviatok pripomenieme.

Sviatku džezu je každoročne venovaný aj slávnostný večer odovzdávania ocenenia Esprit pre najlepší slovenský džezový album roka. Ani tento koncert sa z uvedených príčin nekoná, je preložený zatiaľ na september. Ale ani iné koncerty a stretnutia sa konať nebudú – okrem virtuálnych. Určite budú na internete tisíce koncertov po celom svete tak, ako sa posúva čas od východných metropol po západné hlavné mestá krajín a džezu. Určite si i u nás budeme môcť na streame vypočuť našich umelcov. Umelci sú hladní po publiku a stretnutí s priateľmi. Svetový deň džezu je veľkou príležitosťou prejaviť vďaku a vzdať hold hudobnému žánru 20. storočia, ktorý nás po celom svete spája a inšpiruje. Milí priatelia, venujte mu pozornosť aj vy.

Podoby džezu sledujú dianie na našej i svetovej scéne. Jubileá džezových velikánov nás inšpirujú a spomienka na osobnosti svetového kumštu sú vďačnou témou pre tvorcov relácie i poslucháčov. Storočnicu oslávi 3. mája John Aaron Lewis, americký džezový klavirista, skladateľ a aranžér. Preslávil sa najmä ako zakladateľ a hudobný vedúci kapely Modern Jazz Quartet. John Lewis, Milt Jackson na vibrafóne, Connie Kay na bicích a Percy Heath na kontrabase tvorili stálicu džezovej sféry po viac ako štyri desaťročia a do histórie vošli nielen ojedinelou hudbou, ale aj ako najlepšie oblečená kapela džezovej scény.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany podporujú aktivitu slovenských umelcov pod titulom „aby kultúra žila“ a pripájajú sa k nej aj svojím vysielaním v nedeľu o 20. hodine s reprízou v stredu o 23. hodine. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel