Kto zodpovedá za zlý odhad šírenia nákazy na Slovensku?

Na Slovensku máme za sebou pomaly už druhý mesiac spolužitia s vírusom SARSCoV-2. K uplynulému víkendu je už takmer 71-tisíc otestovaných a z toho len 1381 pozitívnych na 5,5-miliónovom Slovensku. To je zdanlivo úplne zanedbateľné percento z tých ľudí, u ktorých bola táto vírusová infekcia odhalená. Dokonca aj počet zomrelých v dôsledku pôvodom čínskej vírusovej infekcie je zatiaľ „len“ 18.

Vzorec, ktorý analytici používajú na "veštenie" šírenia koronavírusu. (Autor: Inštitút zdravotnej politiky)

A tak COVID-19 pre drvivú väčšinu obyvateľov Slovenska začína pripomínať príbeh, o ktorom už všetci počuli, a to dennodenne aj viackrát, ale takmer nikto ho doposiaľ nezažil.

V polovici marca štátni analytici vydali prvú predpoveď šírenia vírusu na Slovensku. Ak by platila, v súčasnosti by sa počet infikovaných pohyboval od desiatok tisíc až takmer po 2,3 milióna. Tieto počty vedci odhadovali pomocou matematického vzorca, do ktorého sa vkladajú geografické údaje, ale aj údaj o tom, koľko ľudí jeden nakazený ďalej nakazí. V matematickom vzorci ide o vedcami nazvanú hodnotu „R0“. Pričom práve „R0“ najdramatickejšie mení výsledok predpovedí.

Tabuľka šírenia koronavírusu na Slovensku zo 17. marca (zdroj: Inštitút zdravotnej politiky)

Keď sa 17. marca objavila prvá predikcia vývoja pandémie, vedci vložili za „R0“ hodnotu „4“. To znamená, že jeden človek nakazí štyroch. To vyprodukovalo katastrofický scenár, podľa ktorého ak nič na svojom spôsobe života nezmeníme, po tridsiatich dňoch je nakazená polovica Slovenska. Vzorec sa dá aplikovať aj na menšie komunity. A s hodnotou „R0 = 4“ by bola nakazená polovica Trnavy, Piešťan či napríklad Banky.

A tak prišla tvrdá reakcia vlády v podobe znižovania mobility obyvateľov. Zavreli sa školy, obchody, ale aj nákupné centrá a s nimi i štátne hranice, začali sme nosiť rúško na tvári. Dôsledok je síce pre ekonomiku a náš spôsob života dramatický, ale zmenila sa hodnota „R0“. Dnes už analytici pracujú v desatinných číslach. Konkrétne v tej najideálnejšej verzii je hodnota R0 už nie 4, ale len 0,8.

A zrazu namiesto prvej predpovede zo 17. marca o nakazení polovice populácie to pri najnovšej verzii vychádza, že vo vrchole postihnutia našej krajiny koronavírusovou pandémiou už nehovoríme o miliónoch, ale len tisícoch.

Tabuľka šírenia koronavírusu na Slovensku z 20. apríla (zdroj: Inštitút zdravotnej politiky)

Od prípadu nakazenia číslo jeden z úvodu marca, takzvaný pacient „0“, má byť po 150 dňoch podľa najnovších predpovedí nakazených len 5580 osôb. Kalendárne to vychádza, že vrchol príde niekde na prelom septembra až októbra.

Do akej miery sa aj táto predpoveď naplní, ukáže až prax. Lebo i táto posledná predikcia šírenia vírusu SARS-CoV-2 je opäť len matematickým modelom, pri ktorom hlavnú rolu hrajú čísla, ktoré sa pri novom druhu vírusu stále len hádajú.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav