Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 26. apríla 2020, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, všade nezvyklé ticho, nedotknuté nebo, v prírode spev vtákov ohlasujúci príchod jari… neveselej ustarostenej. Sme v nepríjemnom obkľúčení a únik z neho nemá jednoznačné riešenie. Prichádzame na to, aké je dôležité byť spolu, komunikovať a robiť spoločné rozhodnutia… Nech má vyššia moc pre každého z nás inú podobu a vysvetlenie, získali sme skúsenosť, že nie sme všemocní, naše sebecké a vlastnícke konanie voči spoločnosti a voči prírode má svoje hranice.


Jano Babič (Autor: red)

Naše dni sú naplnené obavami a starosťou. Sledujeme správy o šíriacom sa nebezpečenstve s nádejou, že začujeme dobrú zvesť. Tých však prichádza zatiaľ veľmi málo. Viac je tých smutných. Na následky COVID-19 odišlo už aj viacero významných džezových osobností. Žijeme zložitú dobu, je to čas, keď môžeme dokázať svoju ľudskosť, rešpekt, ochotu a schopnosť pomôcť… Aj v našej krajine nadišiel čas skúšky vzájomnej úcty a sily charakteru. Hudobníci a umelci ponúkajú svoj kumšt k spoločnému prospechu aj cez internetovú aktivitu „aby kultúra žila“. Je nevyhnutné povzbudiť sa navzájom v odkaze: Zomknime sa – spolu to dokážeme!

Kultúra a umenie sú statky, ktoré majú historické trvanie a silu. Som rád, že sa k nim vraciame, aj v zložitých situáciách nachádzame oporu a povzbudenie práve v nich. Na Rádiu Piešťany v tejto snahe pokračujeme a som rád, že ste s nami. Podoby džezu sa pridávajú k aktivitám mnohých slovenských umelcov.

Vrátime sa k ankete Radio Heads 2019. Odovzdávanie cien sa konalo 18. marca v budove Slovenského rozhlasu v priestoroch Štúdia 2 vzhľadom na dané okolnosti a vďaka digitálnej technike – virtuálne. My si pripomenieme nominované albumy v džezovej kategórii aj napínavý priebeh ankety, v ktorom sa vo finále rozhodovalo medzi päticou albumov: AMC Trio Plus (Hevhetia), Nikola Bankov – Bright Future (AMP Music & Records), David Kollar – Scuplting In Time (Hevhetia), Juraj Griglák – From The Bottom (Real Music House), Ľuboš Šrámek – Perforomances (Real Music House).

Aj cez potiaže spôsobené pandémiou koronavírusu prichádzajú správy o nových albumoch a virtuálnych koncertoch po celom svete. My vás budeme o týchto novinkách, ako aj o dianí na slovenskej džezovej scéne informovať. Sme tu pre vás nepretržite na Rádiu Piešťany a chceme vám byť spoľahlivým sprievodcom v ťažkých časoch výluky živých koncertov a hudobných podujatí.

Na stretnutie v nedeľu pri relácii Podoby džezu sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav