Odišiel Rudolf Hromádka – diplomat a gentleman

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Piešťany / Spravodajstvo / Blogy
  • 25. apríla 2020, 21:50

Vo veku 83 rokov dnes v Piešťanoch ukončil svoju životnú púť vzácny človek – bývalý dlhoročný československý diplomat a prezident Medzinárodného klubu Slovenskej republiky, Rudolf Hromádka. Smutnú správu oznámili redakcii Piešťanského týždňa jeho manželka Zdenka spolu s Rudolfovou sestrou. Skonal náhle po vážnej chorobe. Nech odpočíva v pokoji.


Rudolf Hromádka zomrel vo veku 83 rokov v Piešťanoch. (Autor: vd)

Svetobežníci Hromádkovci sa rozhodli, že jeseň svojho života strávia v meste, ktoré im bolo vždy blízke srdcu a ich naturelu – v Piešťanoch. Rudolfa a Zdenku sme často stretávali na početných kultúrnych a spoločenských podujatiach. Vždy kráčali spolu. Ulicami mesta, pri nákupoch, návštevách galérií i kultúrnych stánkov. Rudko so Zdenkou. Ako neoddeliteľní partneri, manželia, rodičia, starí rodičia. Vždy pekne upravení, usmiati a v pohodovej nálade.  Napriek ťažkostiam – hlavne zdravotným, bolo možné u R. Hromádku obdivovať silu a veľkú lásku k životu a jeho pestrosti. Bol vždy zdvorilý, galantný,  vznešený a príjemný spoločník. Dáma mala v jeho spoločnosti vždy pocit výnimočnosti. On stál v úzadí ochotný vždy ponúknuť rameno. Gentleman každým cólom.

Na vernisáži v Dome umenia. R. Hromádka tretí zľava.
Z čias pôsobenia vo funkcii šéfa Medzinárodného klubu SR.

Rudolf Hromádka pracoval vo Washingtone v rokoch 1971-1977 ako vedúci zastupovania kubánskych záujmov v USA, lebo Československo počas prerušených diplomatických stykov medzi Kubou a Spojenými štátmi zabezpečovalo toto zvláštne diplomatické poslanie. Záujmy Spojených štátov na Kube zastupovalo Švajčiarsko. V Kanade pôsobil v rokoch 1983 až 1988 ako generálny konzul čs. federácie pre celú krajinu so sídlom v Montreale. Po revolúcii, vzhľadom na skutočnosť, že ako jeden z mála diplomatov z obdobia socializmu nepodpísal spoluprácu s ŠtB, pracoval pre ministra zahraničných vecí ČSFR Jiřího Dienstbiera vo funkcii poradcu pre vzťahy s USA a plnil protokolárne úlohy pri najvyšších štátnych návštevách.

Vždy v úzadí – aj tu obdivuje R. Hromádka maketu hotela Slovan. Jeho manželka Zdenka je usmiata v strede fotky so svojimi kamarátkami.

Pretože R. Hromádka odišiel v čase, keď nielen na Slovensku, ale aj po celom svete prežívame ťaživé chvíle v súvislosti s pandémiou koronavírusu, zrejme nebude možné rozlúčiť sa s ním osobne počas pohrebu.  Za Piešťancov, ktorí ho mali radi a ktorí si Rudolfa Hromádku vážili posielame jeho manželke Zdenke i jeho rodine symbolický stisk ruky a objatie. Kto ste ho poznali, venujte mu tichú spomienku. Úprimnú sústrasť! Nech odpočíva v pokoji.

Na jednej z vernisáží v galérii Fontána – druhý vpravo.
R. Hromádka s nebohým milovníkom umenia Srečkom Mustragrudičom.
Zvláštny moment…na jednej z vernisáží v Galérii Fontána.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek