Krajinský most je pre cyklistov nebezpečný, žiadajú riešenia

  • Piešťany
  • 24. apríla 2020, 00:01

Umožnenie bezpečného prechodu chodcov a prejazdu cyklistov cez Váh po Krajinskom moste v Piešťanoch v čase uzatvorenia lávky vyhradenej pre nich požadujú v otvorenom liste predstavitelia viacerých združení a iniciatív. Mesto Piešťany ako vlastníka uzatvorenej lávky a Trnavský samosprávny kraj ako vlastníka Krajinského mosta vyzývajú k zníženiu rýchlosti na moste a prijatiu ďalších opatrení, ktoré zvýšia bezpečnosť a komfort obyvateľov. Mesto Piešťany rozhodlo o uzatvorení oceľovej lávky pre chodcov a cyklistov na Krajinskom moste koncom minulého roka, dôvodom je jej zlý technický stav

Nedostatkom je podľa autorov otvoreného listu slabá informovanosť. Nejasne je podľa nich napríklad označená obchádzka pre chodcov. (Autor: am)

„Znížením maximálnej povolenej rýchlosti na moste na 30 km/h sa čas prejazdu pre autá oproti súčasnému stavu predĺži o menej ako 15 sekúnd. Zachrániť to ale môže nejeden ľudský život. Považujeme to preto za rozumný kompromis, potrebný len do času, kým sa lávku nepodarí zrekonštruovať,“ povedal Dan Kollár z Cyklokoalície. Bicykel podľa neho patrí nielen k najekologickejším, ale v čase pandémie aj najhygienickejším dopravným prostriedkom. Problémom Krajinského mosta je úzka vozovka, pri obiehaní cyklistov autami tam preto dochádza k rizikovým situáciám.

Ďalším nedostatkom je podľa autorov otvoreného listu slabá informovanosť. Nejasne je podľa nich napríklad označená obchádzka pre chodcov. „Neštandardná situácia sa dotkla chodcov, cyklistov aj vodičov, a to ako miestnych, tak aj návštevníkov nášho mesta. Vhodná by preto bola informačná kampaň, ktorá podrobne vysvetlí dočasné opatrenia. Pohyb mestom tak bude jednoduchší a ľudia zmeny príjmu lepšie,“ tvrdí Lívia Gažová z iniciatívy Piešťanský okruh.

Otvorený list podpísal aj národný cyklokoordinátor Peter Klučka z ministerstva dopravy a výstavby. Snahu o vyššiu bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky podporuje, podľa jeho vyjadrenia „všetkými desiatimi“. List podporil aj Slovenský cykloklub, Malokarpatský cykloklub, iniciatíva Piešťanský okruh a ďalší.

Mesto Piešťany v súčasnosti hľadá dodávateľa rekonštrukcie lávky pre cyklistov a chodcov cez Váh, ktorá je súčasťou Krajinského mosta. Predpokladaná hodnota zákazky bola vyčíslená na 606-tisíc eur bez DPH. Lávka dlhá približne 250 metrov je pre veľmi zlý technický stav už niekoľko mesiacov uzatvorená. Ak by nenastali komplikácie pri verejnom obstarávaní, s prácami radnica počíta v mesiacoch máj až október.

O zlom technickom stave lávky sa podľa Drahomíry Moretovej z Mestského úradu v Piešťanoch vedelo už v roku 2015, ale vtedajšie mestské zastupiteľstvo nenašlo peniaze na rekonštrukciu a nerobila sa ani pravidelná údržba. V roku 2016 statik upozorňoval na potrebu riešiť situáciu, ale opäť nič nedialo.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina