Univerzita sv. Cyrila a Metoda zriadi novú Fakultu zdravotníckych vied, sídliť by mala v Piešťanoch

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 23. apríla 2020, 10:39

Univerzita sv. Cyrila a Metoda zriadi novú Fakultu zdravotníckych vied, sídliť by mala v Piešťanoch v niekdajšej budove Strednej elektrotechnickej priemyslovky na Námestí SNP. Fakulta vznikne transformáciou terajšieho Inštitútu fyzioterapie, balneoterapie a liečebnej rehabilitácie UCM, svoju činnosť začne 1. júna 2020.

Niekdajšia budova SPŠ elektrotechnickej a predtým sídlo súdu je opustená od roku 2015. (Autor: red)

Vznik Fakulty zdravotníckych vied schválil Akademický senát UCM. Informovala o tom Jana Štefánková z oddelenia práce s verejnosťou UCM.

Vznik fakulty bol podmienený akreditovaním študijných programov na II. stupni štúdia. Druhý stupeň vysokoškolského vzdelávania bol podľa Štefánkovej splnený v študijnom programe Fyzioterapia, ktorý bol akreditovaný v roku 2017. Výučba sa začala v akademickom roku 2017/2018 a v júni 2019 ukončili magisterské štúdium prví absolventi.

„Inštitút fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie UCM v Trnave sa uchádza aj o tretí stupeň vysokoškolského vzdelávania, na čo má dobré predpoklady. Je vysoko pravdepodobné, že v dohľadnej dobe získa príslušnú akreditáciu, pretože má dostatočne kvalifikovaný pedagogický zbor, ktorý sa v poslednom roku výrazne posilnil špičkovými pracovníkmi,“ povedal rektor Univerzity sv. Cyrila a Metoda Roman Boča.

V súčasnosti študuje v akreditovaných študijných programoch Inštitútu fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie 762 študentov. Jeho študijné programy patria v sústave študijných odborov medzi nelekárske zdravotnícke vedy. Inštitút pôsobí v Piešťanoch, tam by mala sídliť aj Fakulta zdravotníckych vied UCM. V bakalárskom stupni štúdia má akreditovaný aj druhý študijný odbor Rádiologická technika.

Niekdajšia budova SPŠ elektrotechnickej na Námestí SNP v Piešťanoch a predtým sídlo súdu je opustená od roku 2015. Kraj sa ju pokúšal predať ako prebytočný majetok. Nedávno sa však nechal počuť župan Jozef Viskupič, že by mala začať slúžiť vysokoškolákom.

Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave vznikla v roku 1997, momentálne poskytuje vzdelávanie na filozofickej fakulte, fakulte masmediálnej komunikácie, fakulte prírodných vied, fakulta sociálnych vied a v Inštitúte fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

Pror/(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel