Testovanie sa už začalo

  • Kultúra a spoločnosť / Nezaradené / Piešťany / Región / Spravodajstvo
  • 22. apríla 2020, 09:59

Pred piešťanskou poliklinikou sú zriadené opáskované koridory, ktoré privedú autá k odberovému miestu. Najskôr objednaných záujemcov víta prvý pracovník, ktorý ich poučí a požiada, aby si pred stermi odkašľali či vyčistili, vyfúkli nos a potom k nim pristúpia dve zdravotníčky, pričom jedna asistuje a druhá odobrá ster z hrdla a tiež z nosných dierok.


Výtery robia z nosných dierok aj z hrdla. (Autor: Viera Dusíková)

Samotné vyšetrenie netrvá dlho, už od stredy rána – od deviatej do pol desiatej takto vykonali piešťanskí zdravotníci asi desať až pätnásť odberov. Na bezpečný priebeh akcie hneď od začiatku dozeral riaditeľ nemocnice Štefan Kóňa. Výsledky garantujú do 48 hodín. Test pre samoplatcov stojí 70 eur. Indikovaní pacienti by ho mali mať hradený zo zdravotných poisťovní.

Každého objednaného pacienta najskôr legitimujú a stotožnia s objednávkou. Foto (vd)

Ako uviedol riaditeľ:“ Doteraz sa žiadne poisťovňa nevyjadrila, ako nám bude testy pacientov akútnych a indikovaných preplácať, my ich robiť musíme, aby sme mohli začať ľudí liečiť aj operovať, ale v tejto chvíli nevieme, koľko financií za ne poisťovne poskytnú.“ Upozornil, že práve toto by malo byť teraz témou krízových štábov, kde by mali prizvať na rokovania aj predstaviteľov zdravotných poisťovní, ktorí by sa jasne vyjadrili k financovaniu testovania.“

Riaditeľ Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch Štefan Kóňa poskytol novinárom informácie, pričom aj dohliadal na správnosť postupu testovania. Foto (vd)

Tiež skonštatoval, že testy sa pri operačných výkonoch musia robiť dvakrát, čo je pre nemocnicu, ktorá prijme aj pacientov s podozrením na koronavírus, jednak zdĺhavé, jednak zaťažujúce pre obsadenosť lôžok. „Ak má niekto podozrenie na koronavírus, musím ho dať do izby samotného, personál musí mať drahé ochranné pomôcky, ostatné lôžka na tejto izbe sú nevyužité, takže tam nesmiem dať nikoho iného, čím sa podstatne zníži počet lôžok, ktoré máme k dispozícii. (Podrobnejšie sa o problematike dozviete z chystaného materiálu do tlačovej podoby Piešťanského týždňa.)

„Prišiel som sem preto, aby som mohol vycestovať za prácou do zahraničia,“ uviedol muž z piešťanského okresu, ktorý k poliklinike ako jediný dnes ráno prišiel na testovanie po svojich, teda pešo. Jeho otestovali na pripravenej stoličke pred odberovým miestom.

Ďalšia dvojica bola v aute, obaja testovaní prišli zo zahraničia a potrebovali vedieť, či sú v poriadku.

Na testovanie prišli aj ľudia, čo sa necítia dobre a potrebujú vylúčiť diagnózu COVID-19. „Mám doma starších rodičov a už dlhší čas mám zdravotné potiaže, preto som si radšej zaplatila, aby som si bola na istom, že nie som infikovaná,“ skonštatovala mladá žena.

Novodobí hrdinovia dneška – piešťanskí zdravotníci, ktorí sú v bezprostrednej blízkosti ľudí, čo sa prídu otestovať na COVID-19. Medzi pacientami sú aj takí, čo sa necítia dobre.
0 Shares
Súvisiace články

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín