Opatrenia proti šíreniu nákazy väčšinu dôchodcov vraj neobťažujú

  • Spravodajstvo
  • 22. apríla 2020, 00:01

Preventívne opatrenia proti šíreniu nákazy koronavírusu väčšinu slovenských seniorov neobťažujú. Ukázal to prieskum, ktorý na vzorke 525 seniorov uskutočnil výskumný tím Katedry psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

(Autor: rs)

Celkom 69,7 percenta seniorov vo veku od 61 do 93 rokov uviedlo, že preventívne opatrenia proti šíreniu nákazy, ako napríklad nosenie rúšok či dodržiavanie odstupu od ostatných ľudí, nepovažuje za obťažujúce a podľa 68,8 z nich nie je ich dodržiavanie ani náročné. Pozitívnym zistením je podľa výskumníkov fakt, že 70,5 percenta seniorov je presvedčených, že situáciu dokážu zvládnuť.

Za veľmi náročné a obťažujúce považujú preventívne opatrenia štyri percentá opýtaných. Prieskum ukázal, že takmer všetci seniori – 98,9 percenta, dodržiavajú preventívne opatrenia. Vzdialenosť najmenej jeden meter od ostatných a neúčasť na verejných podujatiach dodržiava 98,3 percenta dôchodcov, 97,6 percenta sa vyhýba miestam s hromadným výskytom ľudí, napríklad verejnej doprave. Väčšina dôchodcov – 96,8 percenta sa vyhýba kontaktu s ľuďmi, ktorí vykazujú príznaky nádchy či chrípky.

Podľa prieskumu chodí 93,3 percenta seniorov nakupovať iba v nevyhnutom prípade, z toho 86 percent iba v čase vyhradenom pre dôchodcov, teda medzi 9:00 a 12:00. Celkom 83,2 percenta dôchodcov kontaktuje lekára telefonicky a využíva predpisovanie elektronických lekárskych receptov.

„Podľa predbežných zistení sa nákazy obáva 19,2 percenta seniorov, žiadne či len minimálne obavy z nákazy má 29 percent opýtaných. Približne 20 percent seniorov si zhodne myslí, že ochorenie Covid-19 je veľmi nebezpečné pre nich osobne aj pre ich rodinu, známych a ľudí na Slovensku,“ povedala Miroslava Köverová, členka vedeckého tímu.

Skúmanie psychologických vplyvov vírusu zároveň ukázalo, že približne tretina seniorov prežíva izoláciu spojenú s karanténou negatívne – 31,8 percentám seniorov chýba spoločnosť a 26,3 percenta sa cíti izolovane od ostatných. Naopak, 23 percent seniorov uviedlo, že spoločnosť im nechýba a 35,4 percenta z nich sa necíti izolovane.

Z emocionálneho hľadiska prežíva väčšina seniorov krízu s koronavírusom pokojne. „Uvádzali, že často alebo takmer stále prežívajú pokoj (76,2 percenta), spokojnosť (75,6 percenta), uvoľnenie (68,3 percenta) a šťastie (65,5 percenta). Časté alebo takmer neustále prežívanie negatívnych emócií priznalo výrazne nižšie percento opýtaných – napätie 17,9 percenta, smútok 13,8 percenta, nervozitu 13,3 percenta, podráždenie 11,3 percenta, úzkosť 10,7 percenta, rozrušenie pripustilo 9,3 percenta opýtaných seniorov,“ dodala Köverová .

Pozitívnym zistením je podľa výskumníkov fakt, že 70,5 percenta seniorov je presvedčených, že situáciu dokážu zvládnuť a 61,9 percenta opýtaných sa necíti bezmocne. Väčšiu mieru pomoci okolia potrebujú seniori, ktorí priznávajú, že pociťujú bezmocnosť (5,9 percenta). Aktuálnu situáciu vôbec nedokáže zvládnuť 4,2 percenta seniorov.

Ďalšie etapy výskumu UPJŠ budú zacielené na analýzu vybraných osobnostných charakteristík seniorov vo vzťahu k prežívaniu a zvládaniu situácie spojenej s koronavírusom. Výskumný tím sa plánuje zaoberať zdrojmi stresu u seniorov v aktuálnej situácii, spôsobmi jeho zvládania a názormi seniorov na poskytovanú aj chýbajúcu pomoc zo strany okolia v karanténnom období. Údaje by mohli byť podľa psychológov nápomocné pri optimalizácii celkovej aj psychologickej pomoci pre túto skupinu obyvateľstva.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav