Nemocnica plánuje operácie od polovice mája

V Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch sa aj napriek pandémii koronavírusu vykonávajú všetky akútne operácie i príjmy. Pacienti sa podľa jej riaditeľa Štefana Kóňu nemusia báť, že chorým nebude poskytnutá zdravotná starostlivosť. Ale nato, aby nemocnica prežila, musí nutne začať aj s plánovanými operáciami.

Každému, kto vstúpi do nemocnice, odmerajú teplotu a musí vyplniť dotazník o tom, či bol-nebol v zahraničí alebo v styku s infikovanou osobou. (Autor: vd)

Celé druhé poschodie je prebudované ako COVID-oddelenie s červenou aj bielou zónou. Vojdúc po schodoch na ortopédiu či chirurgiu už by ste to tam ani nepoznali. Priečky – farebné označenie zón a jednotka intenzívnej starostlivosti aj s ventilátorom a ďalšími prístrojmi vzbudzujú rešpekt.

Riaditeľ piešťanskej nemocnice Štefan Kóňa.

„Akútnu zdravotnú starostlivosť poskytujeme. A čo sa týka plánovaných operácií, od stredy 22. apríla bude zriadené funkčné odberové miesto. V nadväznosti na to chceme zabezpečiť plánovanie operačných výkonov. Je nariadenie, že ľudia by mali byť pred operáciou štrnásť dní v karanténe, to znamená, že my ich musíme obvolať, aby si spravili predoperačné vyšetrenia. Zrealizovali by sme ich u nás na internom, aj odbery vykonáme v nemocnici. Operatívu by sme chceli rozbehnúť 12., respektíve 13. mája,“ uviedol Štefan Kóňa.

Nemocnica zatiaľ vykonala opatrenia, ktoré vyplývali z nariadení ústredia ministerstva zdravotníctva, hlavného hygienika či krízových štábov. „Je dosť smutné, že niektoré oddelenia sme museli reprofilizovať a stopli sme niektoré plánované výkony, ktoré boli nariadené hlavným hygienikom. Tým sme klesli s výkonmi na tridsať percent. Samozrejme, že akútnu starostlivosť poskytujeme naďalej. Tá musí bežať na chirurgickom, internom, novorodeneckom aj gynekologickom oddelení. Ambulantná sféra musela byť tiež prispôsobená a obmedzená, ale je snaha ju oživiť,“ skonštatoval riaditeľ.

Čo sa týka technického vybavenia, nemocnica vytvorila na druhom poschodí z bývalého chirurgického a ortopedického oddelenia priestory, ktoré budú slúžiť na akútnejšiu starostlivosť pri ochorení COVID-19. Toto oddelenie je rozdelené na červenú a bielu zónu, pričom práve v červenej vytvorili lôžka s prístrojmi pre pacientov, ktorí budú potrebovať aj ventiláciu. „To znamená, že budú musieť byť napojení na kyslík. Už teraz tam máme prístroj, ktorý je pripravený okamžite pre akútneho pacienta, k dispozícii je i personál. Tiež sú tam lôžka pre menej závažné stavy na chirurgickom a sčasti na ortopedickom oddelení. Personál má k dispozícii takzvanú čistú – bielu zónu, kde sa vie zdravotník potom, čo odchádza od pacienta, prezliecť, osprchovať a odísť čistý, aby si domov nezavliekol infekciu,“ dodal Kóňa.

Jednotka intenzívnej starostlivosti je pripravená aj pre pacientov s pľúcnou ventiláciou.

„Čo sa týka prístrojového vybavenia, máme nový anesteziologický prístroj. Objednávali sme ho v januári, keď ešte nebola pandémia rozbehnutá. Teraz nám prišiel. A máme tiež nový ventilačný prístroj. Ventilácia nám slúži na dlhodobú ventiláciu a anesteziologický prístroj na krátkodobé využitie, keď robíme operácie. Oba prístroje sú z Chirany, tie najmodernejšie, a som rád, že aj ostatní pochopili, že i na Slovensku vieme vyrábať vysokokvalitné prístroje. Máme tiež nové T-rameno, nový digitálny röntgen. Ten, čo bol v nemocnici, sme dali na polikliniku, takže aj pacienti na poliklinike už nebudú röntgenovaní na starom prístroji cez snímky. Máme tiež nové defibrilátory i nové infúzne pumpy. Ešte keď tu pandémia nebola, mali sme trochu viac prostriedkov a chceli sme zlepšiť prístrojové vybavenie nemocnice. A som rád, že správna rada mi ich kúpu odsúhlasila a môžeme ich použiť aktuálne v tomto náročnom čase,“ povedal riaditeľ.

Ako doplnil, v súčasnosti sa musia starať aj o ostatných pacientov, lebo nie všetci majú diagnózu COVID-19: „Mladým lekárom hovorím, nepozerajte sa na človeka, že je napadnutý, ale je to jedna z diagnóz, na ktoré treba myslieť. Vidíme to i v praxi. Pacient príde, má ťažkosti, a hneď sa o ňom myslí, to je COVID-19. Preto treba urobiť dôkladnú anamnézu, teda to, čo robili starí doktori. Rozprávam sa s pacientom a z rozhovoru mi vyplynie, čo to môže byť. Nie je to o vyšetreniach, prístrojoch. Z dôkladného rozhovoru s pacientom sa dozviete niekedy až polovicu diagnózy. Pričom to nič nestojí, je to len o rozhovore. A sami vidíte, že anamnéza – v prípade covidu cestovateľská – je dosť dôležitá.“

Pohľad na jednu z izieb na druhom poschodí.

Treba však pripomenúť, že nemocnica je neziskovou organizáciou, ktorá, aj keď by sa to nemalo hovoriť ako na tržnici, musí zarábať. „Čiže zhrniem to – v Piešťanoch máme nové oddelenie, dosť dobré prístrojové vybavenie a v nadväznosti na to treba uvažovať, ako a čo ďalej s nemocnicou. Lebo v takomto stave sa dlhodobo pracovať nedá. Z dlhodobého hľadiska musíme nejakým spôsobom na prevádzku zarobiť, lebo peniaze nedostaneme od nikoho. Ani cent od ministerstva zdravotníctva či ministerstva vnútra. Nám plynú financie len zo zdravotnej poisťovne a tie sú iba za výkony. Nebudú výkony, nebudú peniaze, nebudú mzdy. Následne môže dôjsť k prirodzenej stratifikácii, to znamená, nemocnica v Piešťanoch zanikne,“ upozornil riaditeľ.

Toto je červená zóna COVID-oddelenia zriadeného na ortopédii.

„My sme mali nejaké peniaze, ktoré teraz idú na mzdy. Máme zamestnancov, ktorí pracujú, ale aj tých, ktorí sú doma, pretože ja nemôžem povedať, že zdravotník bude home office. Sestrička nemôže pracovať z domu, musí byť pri lôžku. Zdravotníci majú plnú mzdu, sú doma alebo sa školia na iných oddeleniach, na COVID-oddelenie či iné. Nedá sa to urobiť tak, že z chirurgickej sestričky urobíte anesteziologickú za týždeň pobytu. Trvá to niekedy aj pol roka. Ale v tomto čase boli sestričky aj na iných oddeleniach. Myslím si, že im to trochu pomôže, získajú pohľad z intenzívnej starostlivosti. To je prospešné, ale z dlhodobého hľadiska musíme začať robiť plánovanú operatívu. Na to, aby sme ju mohli spustiť, musíme predovšetkým chrániť personál a ostatných pacientov. Tí, ktorí prídu na operáciu, musia byť otestovaní. Premýšľali sme o tom, kde zriadiť testovacie oddelenie. Nechceli sme ísť na to mobilným systémom. Ako vhodné sa nám ukázalo zriadiť toto odberové miesto na bývalom pľúcnom oddelení na poliklinike. Je urobené tak, aby sme zachovali sterilitu, nedošlo ku kontaktu a personál prišiel domov zdravý,“ dodal Kóňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina