Kométa Atlas si povedala: „nebudem narcista“.

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda / Piešťany / Spravodajstvo
  • 19. apríla 2020, 10:16

Práve v týchto dňoch mala kométa Atlas, ktorú astronómovia označujú číslom C/2019 Y4 dosiahnuť hranicu viditeľnosti voľným okom. Milovníci hviezdnych divadiel sa tešili na zriedkavý úkaz, všetko nasvedčovalo tomu, že ho vzhliadnu z pohodlia „obývačky“. Lenže, vesmír sa riadi svojimi odvekými zákonmi a nie našimi túžbami a očakávaniami. Kométa sa rozpadla a chvost, ktorý sa má rozvinúť k pokochaniu sa pozemšťanov, nezažiaril na večernej oblohe.


Kométa C/2019 Y4 ATLAS 11.4.2020 o cca 20:20 UT. Newton 254/1000 + canon 6D, 7x 30 s. Na snímke je celkový pohľad na kométu a v ľavom rohu je detail jadra kométy, ktoré sa rozpadlo na 3 samostatné kusy (označené šípkami, 8x zväčšené) (Autor: Peter Dolinský)

Už 11. apríla astronómovia zo Slovenskej ústrednej hvezdárne Hurbanovo zaznamenali rozpad kométy na najmenej tri samostatné fragmenty, z ktorých pôvodné jadro je už niekoľko tisíc kilometrov pred „odpadlíkmi“. A to je pravdepodobne koniec všetkým nádejam. Tri fragmenty teraz začnú enormne strácať svoju hmotu, začnú sa roztápať, a teda nedosiahnu očakávanú vysokú jasnosť. Že sa tak v skutočnosti deje svedčia aj pozorovania, na ktorých už jasnosť kométy začala pomaly slabnúť. Prach a zamrznutý plyn, z ktorého je jadro kométy tvorené, sa takto vyčerpá už ďaleko od Slnka. Typický chvost kométy, čo sú z jadra uniknuté čiastočky prachu a plynu, sa tak dostatočne nerozvinie a ak áno, bude príliš slabý na to, aby sme sa ním pokochali. Teraz nám zostáva iba dúfať, že z tých desiatok komét, ktoré každoročne obehnú okolo Slnka, bude nejaká ďalšia v dostatočne vhodnej pozícii a stave, aby nám zažiarila na večernej oblohe.

Atlasov trucpodnik môže napraviť kométa Swan

Napríklad jeden z vhodných kandidátov sa volá SWAN (C/2020 F8). Správa sa veľmi podobne ako kométa ATLAS, až majú astronómovia po celom svete akési déja vu. Po predchádzajúcich skúsenostiach sú už viacej skeptickí a len tak ľahko si nedovolia predpovedať ďalší vývoj. Vesmír však dokáže byť nepredvídateľný a preto sa nechajme prekvapiť.

(Zdroj: SÚH Hurbanovo, foto Peter Dolinský)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín