Dobré ráno, Piešťany!

Dnes je nedeľa 19. apríla. Meniny má Jela.

Dobré ráno, Piešťany! Foto: am

Ženské meno Jela je južnoslovanským variantom gréckeho mena Helena a znamená „svetlo“. S jeho nositeľkami sa stretávame menej a oslovujeme ich Jelka, Jelinka, Jelena, Jelica. Sú to ženy, ktoré sa dobre cítia vo vlastnom svete. Jely sú tak trochu samotárske ako sob, ich zvierací totem. Spoločnosť vyhľadajú, ak sú práve dobre naladené. Nezaoberajú sa podrobnosťami a problémy vidia zoširoka. Majú vynikajúcu pamäť. Buď ľúbia, alebo nie. Ak neľúbia, je to jednoduché – stačí odísť.
Majú silnú emotívnosť a dobrú aktívnosť. Niektoré z nich dlhé roky čakajú na „správneho chlapa“. V rozhodovaní sú rozumné, ale pri realizácii ich ovláda zmysel pre utópiu. Životaschopnosť majú veľmi dobrú. Umožní im čeliť zdravotným problémom, ktoré by sa nemuseli dostaviť, keby nehrešili akousi bezstarostnosťou v tomto ohľade. Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Šťastné farby majú zlatú, zlatožltú a hnedú, ochranné rastliny ľubovník a bobkový list, ochranné kamene jantár, topás a granát.

Známe osobnosti s menom Jela: 

Jela Špitková – husľová virtuózka,

Jela Mlčochová – autorka literatúry pre mládež i dospelých

V psom kalendári oslavuje meniny Dausy

Hudobný kalendár

1928 – narodil sa Alexis Korner (Parí)ž, bluesový spevák, gitarista aj klavirista. Spolu s hráčom na harmoniku Cyrilom Daviesom založili v roku 1961 rhythm & bluesovú skupinu Blues Incorporated. Hrali v nej takí muzikanti ako Charlie Watts, bubeník Rolling Stones, Jack Bruce, Ginger Baker, obaja neskôr v skupine Cream, či Graham Bond. V 60. rokoch začal aj svoju mediálnu dráhu, účinkoval v televíznej show Five O’Clock Club. V roku 1970 založil big band C.C.S., čo je skratka pre The Collective Consciousness Society. Jeho muzikantskú dráhu dokumentuje viac ako 20 albumov a kompilácií. Vyslúžil si pomenovanie otec britského blues. Zomrel v Londýne 1. januára 1984 (rakovina pľúc) vo veku 55 rokov.
1942 – narodil sa Alan Price (Fairfield, UK), hráč na klávesových nástrojoch. Na začiatku 60. rokov založil skupinu Alan Price Rhytm & Blues Combo. Po príchode speváka Erica Burdona do skupiny si zmenili v roku 1963 názov na Animals. Preslávili sa skladbou House Of The Rising Sun, túto tradičnú folk-bluesovú skladbu upravil práve Alan Price. V roku 1965 pre nezhody z Burdonom odišiel od Animals a založil skupinu Alan Price Set. V decembri 1966 vydali LP platňu s názvom The Price To Play. Populárni boli v druhej polovici 60. rokov, v hitparáde mali šesť skladieb.

1943 – narodila sa Eve Graham (rodená Evelyn May Beatson, Kinross, Škótsko), speváčka, členka skupiny New Seekers. Túto formáciu založil na základoch skupiny Seekers spevák a gitarista Keith Potger v roku 1969. V marci 1972 reprezentovali Anglicko na 17. ročníku pesničkovej súťaže Veľká cena Eurovízie, so skladbou Beg, Steal Or Borrow skončili na 2.mieste, vyhrala Vicki Leandros so skladbou Aprés Toi. V singlovej TOP 40 hitparáde mali dvanásť skladieb, najväčšími hitmi boli I’d Like To Teach The World To Sing v roku 1972 a You Won’t Find Another Fool Like Me v roku 1974, ktoré sa dostali na prvé miesto. Vydali šestnásť albumov a kompilácií. Eve má na svojom konte aj štyri sólové albumy.
1947 – narodil sa Mark Volman (Los Angeles, California, USA), spevák a gitarista skupiny Turtles. Na strednej škole v Los Angeles založili štyria spolužiaci v roku 1963 skupinu Nightriders. Z nej sa potom počas roku 1965 sformovala kapela, ktorej dali názov Turtles. Už v septembri 1965 mali v hitparáde prvú skladbu It Ain’t Me Babe. Pod týmto názvom vydali dva mesiace nato aj prvý album. Skupina bola úspešná hlavne v druhej polovici 60. rokov. V hitparáde mali deväť skladieb, ich najväčším hitom bola pieseň Happy Together, ktorá v marci 1967 viedla americký rebríček. Rozišli sa v roku 1970, na svojom konte majú šesť albumov. Najúspešnejším z nich bol Happy Together, vydaný v júni 1967.

1966 – narodil sa Tomáš Krulich (Teplice), gitarista rockovej skupiny Kabát. Táto kapela vznikla v českých Tepliciach v roku 1983. Jeho zakladajúcimi členmi boli Milan Špalek a Tomáš Krulich. Pred príchodom do skupiny hral Tomáš v kapele Motorband, bol autorom dvoch piesní King za velkou louží a Máš všechno all right na ich LP platni Made In Germany. Neskôr sa ku Kabátu pridali Radek Hurčík, Josef Vojtek a Ota Váňa. V tejto zostave hrajú dodnes. Je zaujímavé, že začínali ako trashmetalová skupina. Neskôr sa preorientovali na rock. Odpichom pre ich úspešnú dráhu bol rok 1991, kedy vydali prvý album Má ji motorovou. Za roky 2003 a 2004 získali českého Zlatého slávika v kategórii skupiny. V máji 2007 reprezentovali Českú republiku na piesňovej súťaži Veľká cena Eurovízie so skladbou Malá dáma. Na svojom konte majú jedenásť štúdiových albumov a jedenásť zlatých slávikov.

Lekárenská pohotovosť

Lekáreň NA PREDNÁDRAŽÍ A. Hlinku 16, 92101 Piešťany 8:00 – 21:00

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava