Päťdesiate výročie Dňa Zeme oslávia Zelené školy on-line z domu

Najväčší slovenský program environmentálnej výchovy Zelená škola pripravil pri príležitosti Dňa Zeme týždeň plný aktivít.

(Autor: pixabay)

Sadenie stromov, čistenie potokov či lesa, rovesnícke vzdelávanie, rôzne happeningy. Pred rokom to boli bežné aktivity, ktoré sa konali pri príležitosti Dňa Zeme, no 50. ročník týchto osláv bude iný. Zelené školy ho totiž oslávia on-line z domu. Prvý Deň Zeme sa konal v roku 1970 v San Franciscu a od roku 1990 sa pripomína na celom svete. Jeho cieľom je upozorniť na problémy životného prostredia, na to že prírodné zdroje sú vyčerpateľné, odkázanosť ľudí na Zem absolútna a ľudský vplyv na vodu, pôdu, ovzdušie a krajinu zásadný. Agentúru SITA o tom informovala manažérka programu Zelená škola Zuzana Gallayová.

Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica a kancelária programu Zelená škola pripravili ku Dňu Zeme niekoľko aktivít, ktoré sa budú konať počas posledného aprílového týždňa. „Hneď v pondelok 20. apríla začneme vysielaním zo série webinárov Zelená škola naživo, v ktorom sa tentokrát pozrieme na Tajný život elektroniky so Zuzanou Labašovou, ktorá v Živici vedie projekt Elektroopad-Dopad,“ uviedla Gallayová. V živom vysielaní na profile Zelenej školy na sociálnej sieti sa verejnosť dozvie, ako využívať notebooky, telefóny, počítače, aby vydržali čo najdlhšie, ale aj ako sa zodpovedne a ekologicky zbaviť nefunkčnej elektroniky.

Zelená škola naživo je cyklus on-line stretnutí s odborníkmi, ktorí učiteľkám a rodičom s deťmi prinášajú informácie z prvej ruky na aktuálne témy, šetria im čas pri príprave a realizácii výučby z domu. „Po každom vysielaní je záznam zverejnený na www.zelenaskola.sk aj s praktickými tipmi na výučbu v podmienkach, aké dnes máme. Naším cieľom je podporiť úsilie škôl aj v týchto dňoch vo výučbe, ako aj priniesť inšpirácie pre deti, rodičov a starých rodičov na rôzne aktivity a hry,“ poznamenala Gallayová.

Čo všetko robia pre zlepšenie stavu životného prostredia školy zapojené do programu Zelená škola, sa záujemcovia dozvedia následne v stredu 22. apríla vo videu, v ktorom ponúknu inšpirácie na to, čo sa im podarilo zmeniť v ich školách a komunitách. Štvrtok 23. apríla prinesie ďalšie vysielanie série Zelená škola naživo, v ktorom ekoporadkyňa a mestská včelárka Petra Ježeková spolu s odborníčkou na adaptáciu na zmenu klímy Zuzanou Hudekovou predstavia konkrétne opatrenia zo škôl, obcí a miest, ktoré zmierňujú vplyvy zmeny klímy a zlepšujú podmienky pre mestskú biodiverzitu v rámci projektu Klíma nás spája. „Tieto jednoduché zásahy môže urobiť v podstate ktokoľvek aj pri svojom rodinnom dome a zmenšiť tak dopad zmeny klímy na svoje bezprostredné okolie,“ dodala Gallayová.

Program Zelená škola je súčasťou medzinárodnej siete Eco-schools. Medzinárodným garantom programu Ecoschools je Nadácia Foundation for Environmental Education. Ide o najväčší envirovýchovno-vzdelávací program na Slovensku aj vo svete. V aktuálnom 15. ročníku je zapojených 309 materských, základných, stredných aj špeciálnych škôl v rôznych regiónoch Slovenska – v malých obciach aj veľkých mestách. Koordinuje ho CEEV Živica, národným garantom je Špirála. Funguje vďaka podpore Nadácie Slovenskej sporiteľne a Nadácie ZSE.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel