Pozemky pod cyklochodník z Piešťan do Vrbového už má združenie štyroch samospráv v prenájme

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 16. apríla 2020, 14:26

Pozemky pod cyklotrasu z Piešťan do Vrbového už má združenie štyroch samospráv, Zelená cesta v prenájme od železničiarov. V úvode mesiaca výkonný riaditeľ Lukáš Pavlech podpísal, nájomnú zmluvu na časť železničnej dráhy č. 803, železničná trať Piešťany – Vrbové, v kilometri od 0,740 – do 8,088, a to vrátane jej súčastí.

Pod viaduktom Krajinskej cesty začne cyklochodník z Piešťan do Vrbového (Autor: FB Zelená cesta)

„Včera (pozn. red.: v stredu 15. apríla) sme sa zúčastnili na stretnutí so zástupcami jednotlivých sekcií ŽSR, aby sme si ujasnili ďalší postup pri projektovaní a budovaní cyklotrasy ako aj jej nástupné body,“ informoval Piešťanský týždeň Juraj Valo, starosta Trebatíc.

Rokovanie so železničiarmi na mieste výstavby cyklochodníka

Združenie obcí Trebatice, Krakovany, Piešťany a Vrbové nepoužívanú železničnú trať získalo do prenájmu na 10 rokov. A to za sumu ročného prenájmu 7605 eur.

Podľa slov starostu Trebatíc nasleduje vyhlásenie súťaže na projektovú dokumentáciu a zabezpečenie stavebného povolenia, ktoré by chceli mať už na jeseň. Odhadované náklady na výstavbu sú okolo dvoch miliónov a združenie chce financie získať z eurofondov.

Na časti pokrytia nákladov sa bude podieľať aj cena odpredaja starých koľajníc a podvalov. Podľa Juraja Vala je vraj o ne záujem. Ich predaj a zároveň výstavba cyklochodníka však bude podľa informácií od starostu súčasťou jednej zmluvy s víťazom súťaže na vybudovanie cyklochodníka.

Po odstránení starých podvalov a koľajníc ich nahradí asfalt. Cyklochodník začne v Piešťanoch pri mestskom skleníkovom hospodárstve a skončí vo Vrbovom na železničnej stanici.

To však nie je jediná ambícia výstavby cyklotrasy v regióne. Vrbové už dávnejšie deklarovalo, že na svoje náklady chce cyklochodník dostavať až k Čerencu, priehrade nad mestečkom pod šikmou vežou. Obce Banka a Moravany nad Váhom tiež deklarovali, že by chceli stavať cyklochodník od rybníka Striebornica cez ich obce až do Piešťany.

Ďalšia cyklotrasa pod názvom Holeška by sa na cyklochodník mala napojiť v Trebaticiach a viesť až do Veľkých Kostolian.

Práve 11,3 km dlhá cyklotrasa Holeška smerujúca z Trebatíc do Veľkých Kostolian je už v tak pokročilej projektovej rozpracovanosti, že by mala vzniknúť súčasne s cyklotrasou Piešťany – Vrbové. Tento projekt má tiež ambiciózny rozpočet a je tvorený sumou 2,2 milióna eur.

Ak teda všetko pôjde ako má, piešťanský región získa sieť cyklociest, ktoré spoja väčšinu obcí v okrese a prepoja aj najatraktívnejšie miesta pre rodinnú cykloturistiku.

Spolu s kolokruhom okolo Sĺňavy by sa tak mohli v budúcnosti stať jedným z najväčších lákadiel pre turizmus v regióne.

Do tejto atraktivity regiónu pre cyklovýletníkov však treba započítať i „medzikrajské“ cyklotrasy, ktoré už reálne jestvujú a po dostavbe časti z Bodony do Hornej Stredy bude možné sa dostať po regulárnej cyklotrase z Piešťan až do Trenčína. Túto spojnicu z Piešťan do susedného kraja trnavský župan Piešťancom pred časom verejne prisľúbil.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava