Hlavný hygienik povolil maturity aj prijímačky na stredné školy

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa od nástupu do funkcie vyhýbal odpovedi na otázku, či ústne maturity v júni budú, alebo nie. Nebolo tak jasné, či sa maturity úplne zrušia, alebo presunú na september. Objavili sa aj špekulácie, že maturitné vysvedčenie bude tvoriť priemer zo známok na vysvedčení. Nakoniec však maturity, ale aj prijímačky budú ešte v tomto školskom roku.

Maturity budú tentoraz aj s rúškom (Autor: vd)

V stredu 15. apríla hlavný hygienik vydal opatrenie, ktorým umožňuje, aby sa uskutočnili maturitné skúšky aj prijímacie pohovory.

V opatreniach je stanovené

S účinnosťou od 15.4.2020 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky umožňuje konanie prijímacích skúšok, ukončenie výchovy a vzdelávania na stredných školách a konanie maturitných skúšok, záverečných skúšok, záverečných pomaturitných skúšok a absolventských skúšok v dennej i externej forme štúdia za dodržania nasledovných podmienok:

Ad I/ skúšobná komisia

– skúšky realizovať v najväčšej miestnosti zariadenia (zasadacia miestnosť a pod.),

– vzdialenosť medzi pracovnými miestami skúšajúcich pedagógov by mala byť minimálne 2 m,

– každý skúšajúci musí byť chránený rúškom,

– používať vlastné písacie potreby,

– obmedziť osobný kontakt, vrátane podávania rúk,

– priebežne sledovať svoj zdravotný stav (telesná teplota, respiračné problémy, kašeľ a pod.)

– vyvarovať sa dotykov tváre a rúšok rukami.

Ad II/ študenti

– v rámci maturít pozývať študentov do miestnosti iba po jednom; v rámci prijímacích skúšok v skupinách po dvoch študentoch; pri písomných testoch dodržiavať minimálne 2 metrové odstupy jednotlivých študentov medzi sebou (obsadzovať každú druhú lavicu),

– v prípade praktických častí maturitných skúšok by mali byť zabezpečené dvojmetrové odstupy pre pracovné miesta, určené pre výkon praktickej skúšky; nemali by byť zadávané skupinové úlohy pre viac ako dvoch študentov,

– každý študent musí byť chránený rúškom,

– používať vlastné písacie potreby, – obmedziť osobný kontakt, vrátane podávania rúk,

– vyvarovať sa dotykov tváre a rúšok rukami,

– priebežne sledovať svoj zdravotný stav (telesná teplota, respiračné problémy, kašeľ a pod.). Pred začatím skúšky je potrebné zmerať teplotu členov skúšobnej komisie a študentov. Osoba s prejavmi akútneho respiračného ochorenia, osoba s klinickými príznakmi COVID 19, ako aj osoby podliehajúce karanténnym opatreniam, sú z účasti na skúškach vylúčené, vrátane pedagógov.

V priestoroch zariadenia musia byť umiestnené na dostupných miestach dezinfekčné prostriedky na dezinfekciu rúk. Potrebné je pravidelne dezinfikovať povrchy pracovných plôch a kľučky a pravidelne krátkodobo a účinne vetrať miestnosti. Po celý čas konania skúšok je zakázaná konzumácia stravy a nápojov. V prípade trvania skúšok viac ako 4 hodiny je potrebné vyhradiť prestávku na obed skúšobných komisií, v trvaní min. 30 minút. Pri konzumácii jedla je povinnosť dodržiavať 2 metrové odstupy medzi konzumujúcimi osobami v miestnosti určenej na konzumáciu jedla, pre každú skúšobnú komisiu v oddelenom čase. Pri striedaní komisií na čas obeda je potrebné miestnosť dôkladne jednorazovo vyvetrať.

– Gratulácia k úspešnému zvládnutiu skúšok sa musí zaobísť bez tradičného podania rúk.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav