Dobrovoľní hasiči v Banke pomáhajú seniorom

  • Spravodajstvo / Región
  • 15. apríla 2020, 00:01

Keď sa dobrovoľníkom minuli gumičky na uchytenie rúšok, domáci vytiahli 45-ročné zásoby. Dvojica Martin Šmehlík a Viktor Vrábel sú dobrovoľní hasiči v obci Banka. Zatiaľ čo Martin je v treťom ročníku na Strednej odbornej škole letecko-technickej v Trenčíne, Viktor pracuje šiesty rok na obecnom úrade, kde sa stará o vydávanie obecných novín a spravuje obecný účet na sociálnej sieti.

Martin Šmehlík a Viktor Vrábel svorne tvrdia, že nerobia nič výnimočné. (Autor: rs)

Práve on zmobilizoval dedinu, aby ľudia začali šiť rúška pre seniorov v obci. „Rozhodli sme sa nečakať na pomoc od štátu a začali sme konať sami,“ povedal pre aktuality.sk Viktor.

Nová práca

Viktor počas pandémie vymenil svoju profesiu za prácu „kolportéra“. Každý deň roznáša ušité rúška po dedine. Systém funguje jednoducho. Ľudia pošlú na obecný mobil správu aj s počtom potrebných rúšok.

Keď ich majú ušité, všetky zabalia a rozdávajú ich do schránok ľuďom, ktorí o ne prejavili záujem. „Mali sme už aj také, že niekto si vypýtal šesť kusov, aj keď boli iba dvaja, ale pochopili, že sa to nedá,“ usmeje sa Viktor. Ako dodáva, snažili sa o to, aby sa aspoň jedno rúško dostalo k jednému seniorovi v obci.

Pomoc v karanténe aj v štátnom sklade

Vo štvrtok napoludnie je pred obecným domom prázdno. Po jedenástej hodine prichádzajú do priestorov obecného úradu postupne Martin Šmehlík aj Viktor Vrábel, idú si po rúška.Mladší z dvojice Martin sa sťažuje, že doma mu už je dlho. Nečakané voľno v škole si neužíva. „Minule sme boli pomáhať vykladať zásoby v Čachticiach do skladu Správy štátnych hmotných rezerv,“ hovorí nám pri čakaní na rúška.

Funguje to tak, že v prípade potreby dostanú od ich veliteľa SMS správu, kde treba pomôcť. Kto môže, ten príde. Úlohy väčšinou dostávajú od obcí, ale aj od profesionálnych hasičov či z ministerstva vnútra.

Ako dobrovoľník sa Martin prihlásil aj do jedného z karanténnych zariadení v Piešťanoch, aby pridal pomocnú ruku pri práci s repatriantmi. Kúpeľné mesto má počas pandémie tri zariadenia pre navrátilcov zo zahraničia, ktorí musia ísť do povinnej karantény.

„Budem tam merať teplotu,“ hovorí s úsmevom. Voľný čas si zatiaľ kráti pomocou pre obec, jeho rodina zasa začala šiť rúška.

Dedina, kde si pomáhajú

Po príchode na obecný úrad si dobrovoľní hasiči zoberú zoznam adries, rúška a vyrážajú do ulíc. Idú od domu k domu, rúška nosia aj do obecného obchodu. Na začiatku pandémie s nimi pomáhali i nemocnici a obchodnému reťazcu v Piešťanoch.

„V obci máme vyše 450 seniorov, okrem nosenia rúšok im pomáhame aj s nákupmi a výberom liekov, ale o to veľký záujem zatiaľ nebol,“ hovorí Viktor počas prechádzky prázdnymi ulicami obce. Dobrovoľní hasiči doteraz rozdali vyše päťsto rúšok.

Začalo to statusom na sociálnej sieti

„Napísal som na obecný účet, či je niekto ochotný šiť rúška a či by bol o to záujem,“ vysvetľuje nám počas roznášania rúšok ulicami Banky Viktor Vrábel.

Okamžite sa ohlásili desiatky žien, ďalší zasa poskytli látky. Kritická situácia však nastala koncom marca, keď im došli gumičky, ktoré sa používajú na upevnenie rúška na tvár. „Aj sme si objednali cez internet, ale nikdy neprišli,“ pokrčil ramenami Viktor. Miestni tak siahli do starých zásob. „Tieto gumičky majú 40 rokov, pani si ich uschovávala, ale nakoniec sa rozhodla, že nám pomôže,“ ukazuje Viktor na jedno z rúšok.

Noví rúška nepýtajú

Z niektorých dvorov počuť štekot psov, kedysi čulá dedina však zostala v tichosti. Na ulici pri roznášaní nestretávame prakticky nikoho. Práca je hotová. O dva dni čaká dvojicu ďalšie roznášanie pre ostatných seniorov v dedine.

Martin aj Viktor svorne tvrdia, že podľa nich nerobia nič výnimočné. „Možno je dobre, že sme sa vrátili akoby naspäť a viac si spoločne pomáhame,“ myslí si Viktor Vrábel.

Koronavírus podľa neho odhalil v obci dve skupiny obyvateľov. „Kým niektorí obyvatelia nám boli ochotní venovať dokonca obliečky po deťoch, ktoré si pôvodne odložili na pamiatku, niektorí nemali záujem pomôcť susedom v dedine,“ dodá Viktor.

Podobné príbehy sa opakujú v stovkách obcí na Slovensku, kde pôsobia dobrovoľní hasiči.

Skúška, akú ešte nemali

Prezídium Hasičského a záchranárskeho zboru SR spustilo v marci na sociálnej sieti sériu príspevkov, ktoré zobrazujú, ako dobrovoľní hasiči počas pandémie pomáhajú profesionálom. „Boli sme požiadaní ministerstvom vnútra a v úzkej spolupráci s asociáciou samaritánov našu úlohu plníme vo viac ako dvadsiatich zariadeniach na Slovensku,“ hovorí Pavol Ceľuch, prezident Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR.

Dobrovoľní hasiči tak pomáhajú pri registrácii prichádzajúcich, roznášajú denne stravu pred dvere izieb či dávajú rúška do poštových schránok. „Prekvapilo ma, ako rýchlo vedia v niektorých regiónoch zabezpečiť naši pracovníci ochotných ľudí pomôcť v týchto karanténnych strediskách,“ priznáva.

Okrem pomoci počas pandémie zamestnávajú dobrovoľní hasiči v týchto dňoch požiare najmä v Žilinskom, Trenčianskom a Prešovskom kraji. „Myslím si, že takúto previerku pripravenosti, akú máme počas týchto dní, nepamätajú ani naši najstarší členovia,“ uzavrel Ceľuch.

Rudolf Sivý, aktuality.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel