Piešťanka v Tatrách chatárči aj so synom

Pred necelými tromi rokmi sme vám priniesli rozhovor s najmladšou tatranskou chatárkou Dominikou Dejczoovou. Piešťanka, ktorá vedie Zbojnícku chatu, má už istý čas dokonca malého pomocníka. Syn Riško si vraj niekedy užíva hory azda viac ako jeho usilovná mamina.

Riško vníma krásu Vysokých Tatier od bábätka. (Autor: archív Dominiky Dejczoovej)

Dominika Dejczoová, ktorá pred rokmi spolu s vtedajším partnerom uspela v konkurze a stala sa najmladšou tatranskou chatárkou, nám v tom čase priblížila, čo obnáša byť chatárom v našich veľhorách. Ako sa vyjadrila, turistom poskytuje ubytovanie, stravu, útočisko, no okrem nevyhnutných vecí treba zabezpečiť aj komfort.

Na Zbojnícku chatu, ktorá je vybudovaná vo výške 1960 metrov nad morom, všetko vynášajú nosiči, keďže k nej vedie len turistický chodník, pričom v zime je aj ten pod snehom. A tak vždy pred víkendom treba chatu poriadne zásobiť. Nosí sa jedlo, pitie, čistá bielizeň, plyn, benzín a mnoho ďalších vecí. Musí mať poriadok v rezerváciách, keďže víkendy bývajú dosť silné, vedieť správne odhadnúť, koľko ľudí treba na pomoc v kuchyni a koľko nosičov na vynesenie tovaru.

A toto všetko má D. Dejczoová už takmer rok rozšírené aj o starostlivosť o syna Richarda. „Chatárčenie s takým malým dieťaťom je, samozrejme, trošku iné ako predtým,“ povedala nám chatárka, ktorá chodí síce na chatu občas aj so synom, no nie pravidelne. „Keď ideme na chatu spolu, je to skôr ako výlet, lebo veľmi neviem pracovať popri tom, ako sa mu treba venovať. Chodím však viac na chatu bez syna a vtedy je to taký štandard… Užijem si umývanie riadu, čapovanie piva aj obsluhu hostí…“ skonštatovala s úsmevom.

Podľa mladej mamičky je to náročné, no našla si spôsob, ako to zvládnuť. „Pre mňa je to skôr radosť. Dieťa ma neobmedzuje až do takej miery, že by som nemohla chodiť na chatu. Všetko sa dá, keď je vôľa, len treba vymyslieť ako. No a my sme si svoj systém našli,“ povedala Piešťanka. Jej syn sa podľa nej cíti komfortne vtedy, keď sa je v pohode i ona, a naopak. „Takže pobyt v horách si užíva. Niekedy mám pocit, že dokonca aj viac ako ja,“ doplnila.

Podľa nej je pridanou hodnotou pre dieťa nielen pobyt v horách, ale všetko, čo je hodnotné pre rodiča. „Kde sa rodič cíti bezpečne a príjemne, rovnako sa bude cítiť aj dieťa. Keď je pre niekoho prirodzené chodiť do hôr, dieťa to bude považovať za štandard. Nemá to s čím porovnať,“ poznamenala chatárka.

Ak teda zvažujete návštevu Zbojníckej chaty s dieťaťom, určite o vás bude postarané. „Ak chcú turisti prísť s bábom, budem sa snažiť vyjsť im v ústrety a zvýšiť pohodlie tak, aby prísť mohli. Keď nemáme problém variť zvlášť večeru napríklad pre vegánov, určite nie je problém ani rozmixovať zemiak :).“

No napriek láske k horám sa Dominika stále s obľubou vracia aj do rodného mesta. „Do Piešťan chodím celkom často a vždy rada. Mám tu celú rodinu a s prichádzajúcou jarou je návšteva ešte lákavejšia. Kým v Tatrách pomaly schovávam lyže, v Piešťanoch je už v plnom prúde cyklistická sezóna. Teplo rodiny a slnko má blahodarné účinky,“ dodala

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela