Poskytujú bezplatné poradenstvo pre pacientov s ochoreniami neurologického charakteru.

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. apríla 2020, 08:48

V čase prírodných katastrof sa zvlášť komplikuje situácia ľudí po operácii, po úraze či mŕtvici, takisto predčasne narodeným deťom a vôbec všetkým, ktorí urgentne potrebujú rehabilitáciu, aby sa ich zdravotný stav dostal do normálu. Ak mimoriadna situácia vznikne v takom rozsahu ako teraz, globálne a dlhodobo, niet odskúšaného receptu na riešenie. Riešenia sa testujú za plnej prevádzky a môže sa stať, že tí, ktorým spoločnosť všeobecne venuje menej pozornosti, prepadnú cez okraj záujmu úplne.

Experti z Adeli sa od vypuknutia krízy zaoberajú pomocou ľuďom, ktorí zo dňa na deň zostali odstrihnutí od pomoci. Deti s problémami prijímania stravy či ľudia v zrelom veku, neschopní rehabilitovať po mozgovej mŕtvici – to sú na prvý pohľad tie najohrozenejšie skupiny, ktorým sa v karanténe nedostáva pomoci. Nedostatkom terapeutických cvičení, neprístupnosťou logopédie a tréningov pamäte a koncentrácie však trpí obrovská skupina znevýhodnených ľudí. Výpadok terapie je dokonca nevysvetliteľnou udalosťou pre ľudí s ťažšími formami kognitívnych porúch či autizmu.

Adeli online vzniklo ako bezplatné poradenstvo, ktoré zastrešuje Nadácia Adeli. Zahŕňa odbornú pomoc, založenú na dobrovoľníckej báze, poskytovanú expertami z ADELI s dlhoročnou skúsenosťou. Poradenstvo je sprostredkované cez telefón, skype alebo videokonferenciou komunikáciou terapeutov s rodičom, príbuzným či priamo pacientom. Okrem kontaktu s klinickými logopedičkami a fyzioterapeutmi ADELI ponúka aj poradenstvo odborníčky na motorický vývoj detí od 28. dňa veku dieťaťa ako aj pomoc výživovej poradkyne.

Nie je jednoduché pomôcť prostredníctvom hovoru alebo skypu, odborníci ADELI sú však presvedčení, že v danej situácii je akékoľvek domáce cvičenie úplne nevyhnutné a prospešnejšie ako čakanie na koniec pandémie v nečinnosti. Medicínska riaditeľka ADELI Dr. AdelaidaFábianová:

„V súčasnej situácii, kedy absentuje možnosť intenzívnych rehabilitácií či logopédie chceme pomôcť ľuďom  ktorých pohybový či rečový hendikep si vyžaduje odbornú pomoc v zmysle terapie či poradenstva. Naším zámerom je zmierniť dopad absentujúcich terapií s následkom stagnácie pohybu či nesprávneho učenia sa nových aktivít. Adeli online je momentálne jediná možná náhrada osobného fyzického kontaktu s pacientom v čase zastavenia činnosti ambulantnej starostlivosti v Adeli. Každý pacient s neurologickou diagnózou, vrodenou či vývojovou poruchou, ktorý má pocit že momentálne na pálčivú otázku ohľadom zdravia nedostáva odpoveď, je vítaný nás kontaktovať“.

Držať sa cieľov, pracovať na sebe a neprepadnúť panike je dnes rovnako dôležité pre fyzicky zdravých či znevýhodnených. Hodnotu dobrého zdravia vnímame výraznejšie. Ľudia s neurologicky podmienenými obmedzeniami pohybu sú síce viac zvyknutí na izoláciu, avšak karanténa pre nich nepredstavuje v žiadnom ohľade výhodu. Imobilné deti i dospelí majú všeobecne slabšiu imunitu a sú tak náchylnejší na infekčné ochorenia. V o období karantény preto rodiny potrebujú viac pomoci, hoci sa o ňu zdráhajú požiadať.Poradenstvo ADELI ONLINE je bezplatné. Nadácia ADELI ponúka možnosť každému, kto by chcel poradenstvo podporiť, navštíviť stránku www.nadaciaadeli.sk. Záujemci o odbornú pomoc v zmysle terapie či poradenstva môžu o pomoc požiadať na tel. č. 0910 926 665 alebo info@adelicenter.eu.

(ts)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek