Lávku povedľa Krajinského mosta čaká obnova za státisíce eur

Mesto Piešťany hľadá dodávateľa rekonštrukcie lávky pre cyklistov a chodcov cez Váh, ktorá je súčasťou Krajinského mosta. Predpokladaná hodnota zákazky bola vyčíslená na 606-tisíc eur bez DPH. Lávka dlhá približne 250 metrov je pre veľmi zlý technický stav uzatvorená už niekoľko mesiacov. Ak by nenastali komplikácie pri verejnom obstarávaní, s prácami počíta radnica v mesiacoch máj až október.

Lávka pre peších a cyklistov, dlhá približne 250 metrov, je pre veľmi zlý technický stav uzatvorená už niekoľko mesiacov. (Autor: am)

Dovtedy však ešte bude musieť vedenie mesta nájsť spôsob, ako si nechať poslancami upraviť mestský rozpočet. Šancou je novelizácia zákona o samosprávach, ktorá umožní rokovanie zastupiteľstva i spôsobom, že sa poslanci s vedením radnice osobne nestretnú a zastupiteľstvo prebehne napríklad za pomoci videokonferencie.

Samotný most patrí Trnavskému samosprávnemu kraju, ktorý financuje dvojmiliónovú sanáciu jeho spodnej stavby. Lávku vlastní Mesto Piešťany, okrem cyklistov a chodcov slúži aj ako nosná konštrukcia pre inžinierske siete. Mestské zastupiteľstvo v Piešťanoch vyčlenilo v rozpočte na tento rok na opravu lávky 350-tisíc eur, zároveň poverilo vedenie mesta rokovať o participácii na financovaní správcov sietí, teda vodárov a plynárov.

Primátor Piešťan Peter Jančovič požiadal o spolufinancovanie aj okolité obce a majiteľov inžinierskych sietí, ktoré v telese lávky vedú (voda, plyn). A podľa našich informácií z radnice bol úspešný a na rekonštrukciu lávky zúčastnené strany mestu doložia takmer 300-tisíc eur.

V dobe koronavírusovej pandémie to má však aj formálne komplikácie. Ako pre Piešťanský týždeň povedal mestský poslanec a trojnásobný primátor Remo Cicutto, zastupiteľstvo sa musí zísť, aby upravilo rozpočet na rok 2020 aj na strane príjmov na rekonštrukciu lávky aj na strane výdavkov. Bez ohľadu na to, z akých zdrojov financie na opravu lávky do mestskej kasy prídu. „Bez takéhoto uznesenia zastupiteľstva sa podľa môjho názoru mesto nemalo pustiť ani do verejného obstarávania,“ dodal Cicutto.

O zlom technickom stave lávky radnica vedela už v roku 2015, keď sa stal primátorom Miloš Tamajka a mestské zastupiteľstvo ovládlo politické zoskupenie Spoločne pre Piešťany dnes už bývalého regionálneho politika Tomáša Hudcoviča. Ale vtedajšie zastupiteľstvo ani vedenie radnice peniaze na rekonštrukciu lávky nevyčlenilo a nerobila sa ani jej pravidelná údržba.

V roku 2016 statik upozorňoval na potrebu riešiť situáciu, ale opäť sa nič nedialo. V novembri 2019 statik upozornil, že lávka je nebezpečná, preto ju pre cyklistov aj chodcov odporučil uzatvoriť. To bol impulz pre súčasné vedenie radnice a mestské zastupiteľstvo začať sa naozaj seriózne zaoberať hľadaním finančných prostriedkov na generálnu opravu lávky.

Chodcom, ktorí majú na Krajinský most vstup zakázaný, slúži momentálne na prechod na druhú stranu Váhu Kolonádový most.

(pror)/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland