Zuzana Vráblová preniesla wakeskating na jedno z najkrajších miest planéty

  • Šport / Ostatné športy
  • 8. apríla 2020, 15:03

Zuzana Vráblová si spolu s americkým wakeskaterom Brianom Grubbom splnila veľký sen. Podarilo sa im zajazdiť si v jedinečných vodných lagúnach Národného parku Lençóis Maranhenses v Brazílii.

Piešťanská wakeskaterka si splnila jeden zo svojich snov. © RedBull

Krásne miesta na svete s ešte krajšími vodnými plochami sú všetkým, čo si od života wakeskateri môžu priať. Naša najúspešnejšia jazdkyňa a šesťnásobná majsterka sveta, Zuzana Vráblová, nie je výnimkou – práve naopak. Či už sedí v lietadle alebo vo vlaku, neustále vyhľadáva zaujímavé lokality, ktoré ponúkajú neštandardné možnosti na jazdenie. Jedným z jej veľkých cestovateľských snov, ktorý sa jej napokon aj splnil, bola aj návšteva unikátneho prírodného ekosystému v Národnom parku Lençóis Maranhenses a ty sa teraz spolu s ňou môžeš preniesť na toto nádherné miesto v severovýchodnej Brazílii.

Ako vysvetľuje Zuzka sama: „Je to taká moja obľúbená aktivita – zadávať do Google „vodné priehrady“, „malé vodopády“ alebo „rybníky v národných parkoch.“ Scrollujem celé rieky cez Google Earth, až kým niečo zaujímavé nenájdem.“ Až jedného dňa uvidela obrázok nekonečných azúrových lagún akoby uprostred púšte a bolo jasné, že myšlienka zajazdiť si v nich ju len tak rýchlo neopustí.

„Najväčším zážitkom bolo jednoznačne uvedomenie si, že som na mieste, na ktoré som sa dovtedy pozerala iba cez obrazovku svojho počítača alebo telefónu a snívala o ňom. A teraz som tam zrazu bola a mala možnosť robiť to, čo ma baví najviac – wakeskating,“ pokračovala Piešťanka.

Oblasť Lençóis Maranhenses sa nachádza v regióne Maranhão a rozkladá sa na území veľkom až 155 000 hektárov. Je špecifická prírodným unikátom, aký nenájdeš inde na svete. Miesto, ktoré na prvý pohľad vyzerá ako púšť, v skutočnosti púšťou nie je. Ročne tu totiž spadne okolo 1 200 mm zrážok, ktoré v období dažďov vytvoria medzi bielymi piesočnými dunami priezračné lagúny, ktoré sa vďaka nepriepusnému skalnatému podkladu udržia a vzniká tak úžasné „ihrisko“ plné nekonečných možností.

Okrem nádherného prírodného unikátu, jazdenia a vydarených trikov bol tento projekt aj veľkým dobrodružstvom: „Od príletu do mestečka Sao Luis (bolo najbližšie k parku a to bola asi 5-hodinová cesta autom) už nikto, ale absolútne nikto, nerozprával po anglicky. To bola počas celého projektu pre nás veľká výzva! Jedlo sme si nevyberali, ale jedli sme čo nám dali – takže sme mali každý deň krevety. Každodenná cesta do lokality trvala dve hodiny a vyčerpala nás tak, že sme si nevedeli predstaviť, že máme ešte jazdiť. Niekedy sme mali skutočne náročné podmienky na jazdenie, ale so super kolektívom sme to dali. A o to väčšie potešenie som mala z každého ustáteho triku,“ opisuje Zuzana.

„Vážim si to, že tam s nami bola skvelá crew a že sa ku nám pridal aj Brian. Takéto veci sa bežne nedejú a ja som za to najviac vďačná,“ doplnila piešťanská wakeskaterka.

Pre Zuzanu a Briana to bola vôbec prvá spoločná session, ale napriek často náročným podmienkam, silným vetrom a horúčave sa veľmi rýchlo dostali na rovnakú vlnu a vznikol tak edit, ktorý si môžeš pozrieť vyššie.

Jednu výnimočnú lokalitu si Zuzka vo svojom zozname odškrtáva. Snívať však neprestáva a už má v hlave ďalšie nápady: „Havasu Falls v Grand Canyon v Arizone, Jiuzhaigou National park v Číne alebo aj Blue Lagoon Geothermal Spa na Islande. Už len pozrieť sa na tieto miesta by bol zážitok!“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava