Spravte všetko pre to, aby ste všetci boli na budúci rok pri tom!

  • Nezaradené / Kultúra a spoločnosť / Príroda / Piešťany / Spravodajstvo
  • 8. apríla 2020, 08:31

Karavanisti, aj vy všetci – priatelia – zamestnajte si telo aj mozog, potrebujete zmeniť tému. No na na sviatky ostaňte doma. Využite ich hoci na prípravu karavanov. Tie budete ale môcť použiť oveľa neskôr. Teraz chráňte seba, blízkych aj priateľov.Treba sa pripraviť na národnú turistiku. O karavanizme aj veľkonočných sviatkoch a súčasnej situácii hovorí prezident Slovenskaj asociácie kempingu a karavaningu Jaroslav Mišura z Piešťan.


Jaroslav Mišura, prezident SACC (vpravo) býva na akciách aj kuchárom. (Autor: (vd))

Milí priatelia, dovoľte mi prihovoriť sa vám v tejto dobe, krátko po začiatku mimoriadnych veľkonočných opatrení, ktoré si ani my starší nepamätáme. Mimoriadne sú najmä pre nás karavanistov, ktorí v tejto dobe už leštili karavany, vyrážali na prvé zrazy, veselo si užívali termály doma či v zahraničí. Dnes uvažujeme či má vôbec význam meniť na obytnom aute zimné pneumatiky.

Záber z jedného zo stretnutí karavanistov v kempingu na Banke. (vd)


Nešťastie v krajinách, ktoré boli mnohokrát cieľom našich ciest, máme pred očami denne všetci. Určite je to horšie pre nás, pretože zväčša sme práve v tej vekovej skupine, ktorá sa stáva najčastejšie obeťou tejto pandémie. No zodpovednosť jeden pred druhým nám nedovoľuje riskovať život svojho partnera, prípadne kamaráta, nezodpovedným porušením dobrovoľnej karantény. Možno je to tiež tým, že sme boli naučení poslúchať. Skôr si však myslím, že sa bojíme jeden o druhého. Veď kto zodpovedný si zoberie na svedomie smrť kamaráta, prípadne člena rodiny?  Je to vysoká cena za sebecké užitie si trošku radosti.

Perspektíva – že to má trvať ešte sto dní je hrozná…

Som ďaleko od toho, aby som odsudzoval tých, čo sa vyberú sami do prírody. Nie som však uzrozumený s tým, že sa mnohí vyberú na miestne obľúbené “ korzá”. Skôr som svedkom, že rodiny sa stretajú cez videohovory, len aby neorozili svojich rodičov. Poznám to z vlastnej skúsenosti –  nemôcť sa stretnúť s vnúčatami. Neviem ako vy, ale pre mňa je to zdrvujúca doba.
Perspektíva toho, že to má trvať ešte 100 dní je hrozná, najmä s pohľadom na devastované zdravotníctvo. Dnes máme nejakách 100 pacientov v nemocniciach a personál je na pokraji zrútenia. Vyčerpaný zo stresu nepoznaného, nedostatku ochranných prostriedkov, nezájmu o život a ochranu života týchto ľudí.

Tu bol na zraze karavanistov J. Mišura dídžejom. Foto (vd)

Prosím vás, ako to tu bude vyzerať, keď budú musieť rozhodnúť, kto zomrie a koho zachránia? Dúfam, že to nebudú musieť riešiť. Ale v systéme, keď plne vyzbrojený personál odoberá vzorku pacientovi, ktorý je potenciálne chorý a do doby, kým sa nepreukáže, že je zdravý, by mal byť izolovaný, tak ho pošlú domov do paneláka, kde je v jednom vchode pribižne 100 ľudí. Pri spomienke na vojenský výcvik pri ochrane proti účinkom chemických a biologických zbraní by už celá divízia bola na druhý deň mŕtva….Ale naši stratégovia to riešia metódou trasovania ako boli naučení pri riešení šírenia pohlavných chorôb…

Treba sa pripraviť na národnú turistiku

Ale vráťme sa ku karavaningu. Je na nás všetkých, aby sme sa po tejto nešťastnej etape mohli stretnúť čo najskôr. Myslím si, že tých, s ktorými sa už nestretneme, spomedzi karavanistov, tento rok už bolo dosť. Je predpoklad, že príde postupne k uvoľneniu obmedzení  (ako tomu hovoria teraz v Čechách, obyvateľstvo treba premoriť) a budú možné karavanistické aktivity v obmedzenom rozsahu. Možno koncom mája, možno skôr. V každom prípade predpokladám, že sa nenájde nik, kto bude chcieť minimálne do konca júna zorganizovať väčšie stretnutie. Taliani zrušili FICC na prelome mesiacov júl/ august.  Predpokladám, že medzinárodné akcie nebudú žiadne celý tento rok a hranice zostanú uzavreté pre bežnú turistiku na dlho. V Čechách padla úvaha na dva roky. No neviem. Treba sa pripraviť na národnú turistiku, asi s návštevou kempingov, keď ľudia zostanú citliví na prítomnosť karavanov v svojej blízkosti “ na divoko”. V tom kempe je aká- taká ochrana domácich obyvateľov. A v snahe neprovokovať protiakcie v dobe, keď miestne zastupiteľstvá budú náchylné na rýchle ochranné akcie pri požiadavke obyvateľov proti divokým karavanistom, najmä práve tým divokým, ktorí za sebou zanechávajú nekultúrne stopy. To by malo aj do budúcnosti nepriaznivý vplyv na karavaning všeobecne. Takže malé akcie kamarátov v rôznych častiach Slovenska. Na nejakú organizovanú akciu v tom lepšom prípade máme šancu koncom septebra, aspoň dúfam.

Keď vám karavan začne odpovedať na otázky, vypnite ho z elektriky

Pôvodne som sadal za počítač s úplne inými predstavami. Mal som predstavu, ako vás pozvem k športu a kultúre, ale na druhej strane sa treba pripraviť na spôsob riešenia problémov, ktoré nám doba priniesla. Treba sa začať venovať duševnej očiste, namiesto sledovania televízie a internetu zahlteného koronavírusom. Treba začať niečo úplne iné. Predpokladám, že už máte všetci doma všetko, čo ste dlhé roky odkladali porobené. Ja sa priznám, že ešte nejaký týždeň potrebujem. Treba vymyslieť aktivity na dvore v záhrade, alebo na lúke za mestom. Vhodný je bedminton . Ešte si pamätáte čo to je ? Najmä-  stačia na to dvaja. Pre starších je tu petang,  prípadne aj šípky. Zamestnajte telo aj mozog. A nezabudnite na svoj karavan.  Treba postupne skontrolovať všetky súčasti, posedieť , pouvažovať ako bolo a ako to bude. V tej búde človek nejak inak rozmýšľa. Ale keď vám začne karavan odpovedať na otázky, tak ho na chvíľu vypnite z elektriky…Vyvetrať predstany, skontrolovať konštrukciu…Neberte to ako že už mi z toho úplne hrabe. Mnohí chodíte do roboty, mnohí slúžite práve v zdravotníctve, ale veľká časť je tá, čo je zavretá v strachu o svojich blízkych doma a potrebuje zmeniť tému!
No ale aby som sa vrátil k tomu, čo som mal v pláne. Dovoľte mi popriať vám krásne prežitie veľkonočných sviatkov v úzkom rodinnom kruhu. Je to nezvyčajné, ale skúste to vydržať a spríjemniť si to niečim zvláštnym. Možno v tomto prípade bude rozumné ( aj keď to nemám rád) potešiť sa dobre zorganizovanou debatou na internete.

Na rok, dúfam to bude zase také krásne, ako si to pamätáme. A chcem vás poprosiť: spravte všetko pre to, aby ste všetci boli pri tom na budúci rok!

Jaroslav Mišura, prezident SACC

Ešte vyčkajte, kapustnicu si dáte v kempingu neskôr. (vd)
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava