Obecné a mestské zastupiteľstvá môžu už rokovať aj on-line

Obecné a mestské zastupiteľstvá môžu rokovať on-line. Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes schválili vládny návrh zákona z dielne Ministerstva vnútra SR v súvislosti s ochorením Covid-19. Rokovania zastupiteľstiev sa po novom môžu uskutočniť prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami komunikačnej technológie. Bez tejto novelizácie, bolo veľmi problematické od vyhlásenia mimoriadnej situácie na území Slovenska, zvolávať mestské či obecné zastupiteľstva.

(Autor: pror)

Obce budú môcť schváliť uznesenie formou per rollam iba vo výnimočných situáciách, keď existujú vážne dôvody, pre ktoré nie je možné uskutočniť štandardné rokovanie zastupiteľstva ani rokovanie prostredníctvom videokonferencie či inými prostriedkami komunikačnej technológie.

Hlasovať bude možné korešpondenčne v listinnej podobe alebo prostredníctvom elektronických prostriedkov s použitím e-mailových adries poslancov.

Z rokovania obecného zastupiteľstva vyhotoví obec obrazovo-zvukový alebo zvukový záznam, ktorý do 48 hodín po ukončení rokovania zverejní na webovom sídle obce, ak ho má zriadené. Obec má taktiež povinnosť zverejniť zápisnicu z rokovania na svojej úradnej tabuli a webovom sídle. Vylúčila sa možnosť, že zastupiteľstvá budú rokovať bez účasti verejnosti.

Návrh zákona prijalo plénum v skrátenom legislatívnom konaní.

Pror/(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila