Kraj pripravuje rekonštrukciu horského priechodu Havran za štyri milióny eur

  • Spravodajstvo
  • 7. apríla 2020, 08:30

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) pripravuje rekonštrukciu 4,5 km úseku cesty na horskom priechode Havran. Predpokladané náklady investičnej akcie sú 4,3 milióna eur s DPH.

Zúfalý stav cesty na Havran sa častokrát podpisoval na dopravných nehodách. (Autor: red)

Rekonštrukcia cesty II. triedy začne v intraviláne obce na križovatke ulíc Topoľčianska – Bananská a bude pokračovať až po vrchol na hranicu s Nitrianskym samosprávnym krajom a okresom Topoľčany.

Trnavský samosprávny kraj zverejnil začiatkom apríla 2020 súťažné podklady pre dodávateľa stavebných prác.

Uchádzači môžu svoje ponuky do verejnej súťaže posielať do 7. mája 2020. Predpokladaná hodnota diela je 3,6 milióna eur bez DPH (4,3 mil. s DPH).

Stavebné práce majú byť ukončené 12 mesiacov od podpísania zmluvy s víťazným uchádzačom.

Investičná akcia bude financovaná z nenávratných finančných prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu Európskej únie a z zdrojov TTSK.

Cieľom rekonštrukcie a modernizácie je zvýšenie únosnosti vozovky oproti súčasnosti, odstránenie bodových závad, úprava a zosilnenie únosnosti podložia vozovky vrátane stabilizácie svahov a krajníc, úprava odvodnenia cesty, realizácia dopravných zariadení, ktoré budú zamerané na bezpečnosť účastníkov cestnej premávky ako sú bezpečnostné zvodidlá a záchytné prvky či inštalácia moderných prvkov pasívnej bezpečnosti.

Ako vyplýva z projektovej dokumentácie, na ceste II/499 sa vyskytujú priečne a pozdĺžne nerovnosti, prepady a pokles vozovky. V celom úseku sú prevalené a poškodené zvodidlá, z čoho vyplýva ich pokles úrovne zachytenia až nefunkčnosť.

Vodorovné a zvislé dopravné značenie je zastarané, priekopy nefunkčné a v určitých úsekoch sú zasypané alebo sa vôbec sa nenachádzajú.

Patrik Pokorný

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava