Koronavírus ovplyvňuje aj pôrody v piešťanskej nemocnici

Príchod vytúženého dieťatka na svet je v živote rodičov jedným z najsilnejších momentov vôbec. Pôrody v tejto dobe však ovplyvňuje nielen veľkosť dieťaťa, jeho poloha či pohoda matky. Svoju úlohu zohráva, a to aj v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch, koronavírusová pandémia.

Nemocnica A. WIntera. foto: am

V piešťanskej nemocnici už pred niekoľkými týždňami pristúpili k bezpečnostným opatreniam v súvislosti so šírením koronavírusu. Síce pred ňou nestojí roztrieďovací stan ako v Trnave a nenachádza sa tam ani infekčné oddelenie na hospitalizáciu pozitívne testovaných na COVID-19, vírus ovplyvnil jej fungovanie. Zakázané sú návštevy na oddeleniach, vykonávajú sa iba akútne operácie a hospitalizujú sa pacienti v akútnom stave.

Do nemocnice však neprichádzajú len chorí či zranení pacienti, ale aj budúce matky, rodičky. A pre ne taktiež platia bezpečnostné nariadenia. Asistentka riaditeľa nemocnice Mária Baďurová nám sprostredkovala odpovede primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, ktorý potvrdil, že tak, ako aj v ďalších slovenských pôrodniciach, i v piešťan
skej ženy privádzajú na svet svoje deti s ochrannými rúškami na ústach a nose. Ženy pritom musia mať rúška počas prirodzených, respektíve spontánnych pôrodov, ale aj počas sekcií – cisárskych rezov.

Kým za štandardných okolností je bežná prítomnosť otca alebo inej sprievodnej osoby počas prirodzeného pôrodu, teraz sa neodporúča. A keďže sú zakázané i návštevy, oteckovia si na svoje ratolesti počkajú.

Prostredníctvom sociálnych sietí sa šíria rady, že slovenské matky si majú do pôrodnice už pri príjme vziať všetky veci, a to vrátane autosedačky pre dieťa. V piešťanskej pôrodnici môžu blízki priniesť veci k dverám oddelenia, personál ich prevezme a rodičke odovzdá.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel