Ako sa správame počas pandémie

  • Spravodajstvo
  • 7. apríla 2020, 10:56

Spoločnosť Google sprístupnila štatistiky mobility obyvateľstva pre 130 svetových krajín vrátane Slovenska. Nová „COVID-19 správa o mobilite spoločnosti“ priniesla veľmi zaujímavé poznatky. Google v nej vychádza z anonymnej analýzy pohybu ľudí využívajúcich jeho služby a mapovú aplikáciu. Správa rozdeľuje miesta, v ktorých sa ľudia zdržiavajú, do niekoľkých kategórií: oddych a rekreácia, obchody a lekárne, parky, tranzitné miesta, pracoviská, obytné priestory

(Autor: red, zdroj Google Inc.)

Spoločnosť Google bude v počiatočnej fáze poskytovať tieto prehľady v 131 krajinách. Oficiálnym predstaviteľom pomôžu získať ďalšie údaje o tom, ako sa prejavuje uzatváranie škôl, karanténa a ďalšie opatrenia smerujúce k splošteniu krivky epidémie. Prehľady, ktoré sú voľne dostupné na stiahnutie, poskytujú napríklad štatistiky o tom, ako sa v čase mení charakter nevyhnutného pohybu obyvateľstva, čo môže napríklad slúžiť ako podklad pre stanovenie vhodných otváracích hodín. Informácia o frekventovanosti prestupných staníc môže zasa pomôcť pri rozhodovaní ohľadom pridania spojov či vagónov tak, aby dopravné prostriedky neboli príliš preplnené.

Google začne tieto prehľady zverejňovať najprv na úrovni krajín a regiónov a v ďalších týždňoch bude pracovať aj na možnosti zobrazenia dát za menšie územné celky. Prehľady zobrazia trendy za niekoľko posledných týždňov, najkratší interval bude spred 48-72 hodín.

Prehľady sú navrhnuté tak, aby poskytli užitočné a presné dáta, ale zároveň spĺňali prísne požiadavky na ochranu súkromia. Nikdy z nich nebude možné odhaliť polohu, pohyb alebo kontakty konkrétneho používateľa. Prehľady čerpajú z anonymizovaných dát od používateľov, ktorí si sami aktívne zapli funkciu „História polohy“, ktorá je vo východiskovom nastavení pre všetkých používateľov vypnutá. Používajú taktiež veľmi modernú techniku diferenciálnej ochrany súkromia, ktorá pridáva k dátam matematický šum tak, aby z nich nebolo možné identifikovať konkrétneho používateľa. Google preto nebude zobrazovať ani absolútne číslo návštev jednotlivých lokalít.

Google vyzýva úrady verejného zdravotníctva a ministerstvá zdravotníctva, aby štatistiky využili pri návrhu možných opatrení proti šíreniu koronavírusu. „Informácie môžu pomôcť pochopiť zmeny v bežnom živote ľudí a formovať návrhy pri zmene otváracích hodín. Takisto opakované využívanie prepravných uzlov môže indikovať zvýšenú potrebu rozšírenia autobusovej či železničnej dopravy, aby bolo možné zachovať dostatočný odstup u cestujúcich,“ uviedol Google v správe.

Správa ďalej porovnáva jednotlivé kraje, v ktorých sa výsledné hodnoty výrazne líšia. Kým napríklad v Bratislavskom kraji ľudia navštevovali parky v priemere o čosi menej, v Trnavskom kraji až takmer o polovicu viac. 

ts Google Inc.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel