Ak máte nariadenú striedavú starostlivosť, lepšie by bolo, aby dieťa ostalo cez sviatky u jedného rodiča

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 7. apríla 2020, 17:29

KORONAVÍRUS: Vláda pri zákaze vychádzania dostatočne nevysvetlila pravidlá rodičom, ktorí majú dieťa v striedavej starostlivosti, tvrdí ombudsmanka.

(Autor: pixabay)


Patakyová vydala nezáväzné stanovisko k dôsledkom vyhláseného, časovo obmedzeného zákazu vychádzania počas Veľkej noci, na realizáciu striedavej starostlivosti a styku rodičov so svojimi deťmi.


Vládou prijaté opatrenia v súvislosti s obmedzením pohybu dostatočne neobjasňujú, ako ovplyvnia situáciu rodičov, ktorí majú dieťa v striedavej starostlivosti. Myslí si to verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Formulácia výnimiek, vďaka ktorým je opatrenie podľa nej akceptovateľné, je v niektorých prípadoch príliš jednoduchá. Vydala preto nezáväzné stanovisko k dôsledkom vyhláseného, časovo obmedzeného zákazu vychádzania počas Veľkej noci, na realizáciu striedavej starostlivosti a styku rodičov so svojimi deťmi. Informovala o tom Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

„Napriek aktuálnej kríze je Slovenská republika naďalej právnym a demokratickým štátom, pričom štát môže zasahovať do ľudských práv a základných slobôd len v primeranej miere a svoje zásahy vždy musí formulovať zrozumiteľne tak, aby sa podľa nich mohla verejnosť aj správať,“ uviedla ombudsmanka v stanovisku.

V predchádzajúcom stanovisku k striedavej starostlivosti počas pandémie z 28. marca Patakyová uviedla, že núdzový stav ani mimoriadna situácia nie sú ospravedlniteľným dôvodom na nerešpektovanie súdnych rozhodnutí. Zároveň dodala, že takýmto dôvodom by mohlo byť vyhlásenie zákazu vychádzania, keďže počas neho nemožno odovzdávanie dieťaťa uskutočňovať.

Zákaz vychádzania, ktorý bude platiť v období Veľkej noci, však spomína niekoľko výnimiek, medzi inými nevyhnutnú cestu spojenú so zabezpečením starostlivosti o deti. Ombudsmanka tvrdí, že aktuálne nariadený zákaz vychádzania preto podľa nej nebráni realizácii styku či striedavej starostlivosti rodičov s deťmi. „Práve súdne rozhodnutia o úprave starostlivosti či styku, prípadne dohoda rodičov určuje, ktorý rodič a v ktorom období je oprávnený a zároveň povinný zabezpečovať starostlivosť o dieťa,“ tvrdí verejná ochrankyňa práv.

Patakyová v stanovisku zároveň apeluje na rodičov, aby vzhľadom na možné riziká zvážili dočasnú dohodu na realizácii styku či starostlivosti o dieťa počas Veľkej noci, a to tak, aby dieťa bolo počas celých sviatkov u jedného z rodičov s tým, že druhému rodičovi by za nerealizovaný styk či striedavú starostlivosť mala byť poskytnutá primeraná náhrada. Rovnako je podľa nej možné dohodnúť sa na alternatívach vo forme telefonického kontaktu, prípadne cez Skype a podobne.

Vláda v pondelok 6. apríla schválila návrh na rozšírenie opatrení núdzového stavu a následne o tom na tlačovej konferencii informoval predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Sloboda pohybu a pobytu sa obmedzí od 8. apríla 0:00 hod do 13. apríla 23:59 hod. Obmedzenie sa nevzťahuje na cestu do a zo zamestnania a cestu na výkon podnikateľskej činnosti. Netýka sa tiež cesty za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb. Ide napríklad o nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, kozmetiky a iného drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt.

(sita)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava