V Trnave bude fungovať prvá mobilná stomatologická ambulancia pre pacientov s koronavírusom

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 4. apríla 2020, 11:24

Pre pozitívnych pacientov s ochorením Covid-19 bude v Trnave slúžiť mobilná zubná ambulancia. Na žiadosť Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) ju v sobotu 4. apríla 2020 umiestnili vojaci slovenskej armády pred Fakultnú nemocnicu v Trnave. Informácie priniesol spravodajský portál trnava-live.sk.

(Autor: trnava-live.sk)

Kontajnerová stomatologická ambulancia bude vyhradená pre potreby pacientov s koronavírusom. Podľa vyjadrenia prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igora Moravčíka k dispozícii pacientom budú štyria zubní lekári.

Ministerstvo obrany SR vlastní dve takéto ambulancie, jednu z nich môžu využívať v prípade potreby práve v Trnave. V priebehu niekoľkých desiatok minút zariadenie nainštalovali na ploche pre vchodom do nemocnice.

“Spolupráca na úrovni štátu a samospráv je veľmi dôležitá. Pred časom sme v Trnave zabezpečili triediaci stan od ministerstva vnútra, ďalším systémovým prvkom je táto zubná ambulancia. Trnavský kraj má najviac karantnénnych centier. Aj týmto spôsobom poskytneme za prísnych hygienických podmienok pomoc ľuďom, ktorí ju bežne nedostanú,” povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Viskupič pripomenul, že žiadosti krajov, miest či obcí nie sú samoúčelné a prijaté opatrenia sú na ochranu a pomoc ľuďom.

“Chcem sa poďakovať ministerstvu obrany za pružnú reakciu, Slovenskej komore zubných lekárov, ktorá oslovila s iniciatívou odbor zdravotníctva TTSK a Fakultnej nemocnici Trnava za prácu, ktorú vykonáva v prospech občanov,” doplnil.

Minister obrany Jaroslav Naď zdôraznil, že ozbrojené sily ú tu na to, aby pomáhali. “Slovensko čelí vážnej kríze a práve dnes musíme preukázať, že ozbrojené sily sú súčasťou komplexného bezpečnostného a krízového manažmentu krajiny. Pomáhame takým spôsobom, akým vieme. Máme nasadených viac ako 400 príslučníkov ozbrojených síl. Nasadili sme pozemnú techniku, vrtuľníky Black Hawk, naše lietadlá Spartan leteli pre repatriovaných občanov do Británie. Robíme všetko, čo vieme a snažíme sa pomáhať,” skonštatoval Naď.

Ako pripomenul, ministerstvo obrany akceptovalo žiadosť TTSK a výsledkom je stomatologická ambulancia, ktorá je súčasťou poľnej nemocnice.

“Je lepšie, ak je ambulancia k dispozícii, ako by mala byť niekde zbytočne odložená. Koordinácia medzi rezortom obrany a trnavskou župou bola veľmi dobrá,” poznamenal minister obrany.

Stomatologický kontajner je úplne nový, je plne vybavený na poskytovanie odbornej zubnej starostlivosti. Nachádza sa v ňom zubárske kreslo, rentgen a ďalšie potrebné vybavenie.

Prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík poznamenal, výsledkom dlhodobej spolupráce komory a vyšších územných celkov je aj umiestnenie tohto kontajnera.

“V Trnave máme už aj karantnénnu ambulanciu v centre Aquapolis, čoskoro bude sprevádzkovaná aj ambulancia pre infekčných pacientov. Aj keď sa zdá, že teraz je takých pacientov málo, my chceme predchádzať situáciám, aby sa riešili problémy neskoro, keď bude pacientov príliš veľa. Ambulancia je špičkovo vybavená a pacienti tu budú plnohodnotne ošetrení. Čo je dôležité, chránení budú aj samotní lekári,” zdôraznil.

Medicínsky riaditeľ FN Trnava Viliam Vadrna vyjadril ministerstvu obrany aj TTSK poďakovanie “za ďalšie kolečko do súkolia, ktoré sme tu za krátky čas vybudovali pre bezpečnosť pacientov”.

“Zároveň chcem poďakovať hasičom aj všetkým dobrým ľuďom, firmám, ktorí nám pomáhajú. Musíme v tejto ťažkej chvíli ťahať všetci za jeden koniec povrazu,” pripomenul Vadrna.

Patrik Pokorný, Foto: autor

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav