Slovensko má 26 nových pozitívnych prípadov na ochorenie

Slovensko má 26 nových pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19 z 1191 testovaných osôb. Celkovo tak ministertvo zdravotníctva eviduje 426 pozitívne testovaných ľudí na koronavírus, 118 osôb je hospitalizovaných. Minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámil, že tri osoby sú naďalej hospitalizované na jednotke intenzívnej starostlivosti a jeden z nich je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu.

V Piešťanoch podľa mapa.covid.chat počet štyri pozitívne vzorky sa oproti včerajšku zatiaľ nezmenil. Rovnako tak mapa.covid.chat stále ukazuje jeden pozitívny test aj v Ratnovciach. Ani tabuľka na stránkach ministerstva zdravotníctva nové prípady pozitívnych testov v regióne Piešťany neuvádza.

Informácie o mieste, kde sa pozitívne testovaný zdržuje sa však aj v prípade oficiálnych vládnych zdrojov môžu rozchádzať.

Kým niektoré databázy pracujú s miestom, kde pozitívne testovaný trávi karanténu, v prípade inej informácie to môže byť miesto trvalého bydliska podľa evidencie obyvateľov. Stáva sa tak najmä v prípade pobytu dotyčných v repatriačných zariadeniach.

A tak v niektorej databáze môže byť uvedené u pozitívne testovaného napríklad miesto Levoča, ale u tej istej osoby pri práci s miestom karantény to môžu byť aj Piešťany či Gabčíkovo, prípadne iné miesto, kde je pozitívne testovaný umiestnený v karanténe po repatriácii zo zahraničia.

Tieto odchýlky v evidencii pozitívne testovaných sa však už čoskoro odstránia samé, ako aj príčina nákazy, napríklad cestovateľská anamnéza. Ministerstvo zahraničia totiž včera o polnoci ukončilo registráciu žiadostí o repatriáciu Slovákov zo zahraničia a individuálna doprava cez uzatvorené hranice viacerých štátov v Európe vrátane Slovenska je viac ako komplikovaná.

A tak aj z vyššie uvedeného dôvodu sa aj s cestovateľskou anamnézou šírením nákazy začneme stretávať pomenej a začne pribúdať komunitné šírenie, čo znamená, že nákaza sa už neprenáša dovozom zo zahraničia, ale hlavne na území Slovenska.

Prísnymi opatreniami, ktoré vláda prijala, totiž aj podľa premiéra Igora Matoviča šírenie koronavírusu nezastavíme, ale len spomalíme a získame čas na prípravu zdravotníctva zvládať aj komplikované priebehy onemocnenia Covid-19. Počet nakazených by mal podľa tejto prognózy dosiahnuť najvyššiu hranicu v polovici júla.

Zatiaľ údaj na ktorý sa dá stopercentne spoľahnúť je celkový počet pozitívnych či negatívnych testov. Ktorý je k dnešnému dňu 426 pozitívne testovaných.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav