Kúpele majú nulový zisk, ak vláda nepomôže, prijmú drastické opatrenia

Koronavírus spôsobil zatvorenie piešťanských kúpeľov. Spoločnosť vykazuje nulový príjem z prevádzkovania hotelov a kúpeľných domov. Ak vláda nevyhlási konkrétne opatrenia na podporu zamestnancov, kúpele nebudú schopné poskytnúť žiadnu garanciu zamestnancom a prijmú drastické opatrenia.

Kúpele Piešťany (Autor: cladglobal.com)

Na otázky Piešťanského týždňa odpovedal Andreas Schuster, generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Slovenské liečebné kúpele Piešťany.

1.   Aké krízové opatrenia v súčasnosti riešite, kam smerujú a aký cieľ majú?

Vedenie spoločnosti SLKP, a.s. mrzí momentálna situácia. Po veľmi prosperujúcom niekoľkomesačnom období sme boli nútení zatvoriť naše prevádzky na základe opatrení vlády, ktoré boli prijaté na prevenciu proti šíreniu infekčného ochorenia COVID – 19. Posledný hosť opustil kúpele 30. marca.

Od 31. marca bude naša spoločnosť vykazovať nulový príjem z prevádzkovania našich hotelov a kúpeľných domov, napriek tomu bude naďalej zamestnávať 850 zamestnancov.  Samozrejme, že budeme musieť urobiť všetky možné opatrenia na udržanie si čo najväčšieho počtu zamestnancov a zároveň čo najviac zredukovať naše náklady.

2.   Rokujete aktuálne s predstaviteľmi vlády, ministerstiev, majiteľmi kupeľov o možnosti získania podpory podnikania, ale aj  prefinancovania strát z reálneho „finančného balíka“ . Ak áno, s akým výsledkom, prípadne prísľubom.

Slovenská vláda síce vyhlásila opatrenia na podporu podnikania, ale žiadne z opatrení nebolo zatiaľ legalizované. Momentálne čakáme na to, kedy opatrenia nadobudnú účinnosť, aby sme mohli požiadať o prípadnú štátnu podporu. Pokiaľ nebude táto možnosť dostupná, budeme nútení plánovať a prijať drastické opatrenia, tak aby sme predišli možným stratám.

3.   Čo je v súčasnosti najhorúcejšou témou, ktorú v kúpeľoch riešite a s akým výsledkom, návrhom či, opatrením.

Podpora našich zamestnancov a udržanie čo najväčšieho počtu pracovných miest. Pokiaľ vláda nevyhlási žiadne konkrétne opatrenia na podporu zamestnancov,  nie sme schopní  poskytnúť žiadnu garanciu.

4.   S koľkými sa zrejme budú musieť rozlúčiť? Bola by možnosť opäť ich prijať, keď sa prevádzky rozbehnú?

Pokiaľ budeme nútení prepúšťať zamestnancov v dôsledku nedostačujúcich podporných opatrení zo strany vlády, určite znovu radi zamestnáme prepustených zamestnancov hneď ako to bude možné. Avšak toto bude záležať od miery návratnosti našich príjmov. Čím dlhšie bude trvať odstávka kúpeľov, tým dlhšie  bude trvať návrat k bežnej prevádzke.

5.   Uveďte percentuálne výšku z aktuálneho platu, ktorú svojim zamestnancov teraz v aprílovej výplate vyplatíte?

Všetci zamestnanci, ktorým nebudeme môcť prideľovať prácu počas odstávky, dostanú náhradu mzdy v sume 60% ich priemerného zárobku. Mzdy vedenia spoločnosti boli znížené až o 70%.

6.   Ako je to s výhľadom do budúcnosti? 

Sme si istí, že po skončení tohto náročného obdobia, spoločnosť SLKP, a.s. znova nadobudne silu a bude sa tešiť  pozitívnemu výhľadu do budúcnosti.

7.   Podarí sa kúpeľom získať klientov na leto, jeseň, zimu? Máte zrejme aj zazmluvnených záujemcov o kúpeľnú liečbu. Potvrdili objednávky, respektíve presunuli na iné obdobie, či ich zrušili úplne?

Od septembra predpokladáme veľký záujem o naše služby zo strany slovenských ako aj zahraničných klientov. Všetko však bude záležať od zrušenia cestovných obmedzení a obnovení leteckej dopravy.

8.   Aké opatrenia, balíčky chystáte na prilákanie klientely?

Momentálne pracujeme na plánovaní a implementovaní opatrení týkajúcich sa zníženia nákladov. Naše obchodné a marketingové oddelenie však už začalo plánovať znovuotvorenie kúpeľov. Samozrejme plánujeme zaradiť do ponuky pre našich klientov atraktívne balíky a produkty. Podrobnejšie informácie poskytneme hneď ako budeme vedieť, kedy budeme kúpele môcť znovu otvoriť.

9.  Aké sú vaše najoptimistickejšie vízie, scenáre do budúcna ohľadom opätovného spustenia prevádzky?

Veríme, že od začiatku mája, prípadne júna, budeme môcť prijímať slovenských klientov prichádzajúcich cez zdravotné poisťovne. Avšak, toto bude závisieť od zrušenia opatrení zavedených vládou.

10.  V čom by vám mohli obyvatelia, respektíve mesto Piešťany pomôcť reálne?

Najdôležitejšie je, aby boli obyvatelia Piešťan disciplinovaní,  aby ostali doma počas nasledujúcich 2-4 týždňov, a tak zabránili šíreniu vírusu. Toto je jediný spôsob, ako podporiť opatrenia vlády a  zabezpečiť znovuotvorenie všetkých piešťanských podnikov a spoločností hneď ako to bude možné.

11.  Aké  opatrenia technického, prípadne iného charakteru ste urobili, aby ste sa mohli čo najskôr bezproblémovo navrátiť do bežnej dennej prevádzky po uplynutí ohrozenia koronavírusom?

Aj napriek tomu, že sú všetky naše prevádzky zatvorené, sú denne monitorované, kontrolované a udržiavané limitovaným počtom zamestnancov. Tímy kúpeľnej ochrany, záhradníkov a technického oddelenia budú pokračovať v práci aj počas odstávky. Na základe týchto opatrení budeme môcť znovuotvoriť kúpele v priebehu 48-72 hodín, hneď ako budú zrušené cestovné obmedzenia.

12.  Máte z historického hľadiska nejakú vedomosť o tom, kedy a za akých podmienok boli-neboli kúpele zatvorené?

Nie sme si vedomí toho, že by boli kúpele niekedy v minulosti zatvorené. Možno počas obdobia svetových vojen, ale to by sme sa museli opýtať historikov. V nedávnej minulosti boli uzatvorené iba niektoré hotely/kúpeľné prevádzky z dôvodu rekonštrukcie (napr. Thermia Palace), čo nemalo dlhodobý negatívny vplyv, ale naopak, prispelo to k pozitívnemu rozvoju kúpeľov. My všetci – naši majitelia, zamestnanci a vedenie kúpeľov, ako aj naši klienti,  veríme, že sa táto situácia čoskoro skončí a nebude sa nikdy opakovať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína