Zmena sveta

Za bežných okolností by v piatok praskala Krajinská cesta vo švíkoch, kolóny by sa tvorili minimálne po ďalšiu križovatku a autá by míňali asfalt jedno po druhom. Tentoraz to bolo inak. V piatok popoludní stačilo pred „kruháčom“ pribrzdiť. Áut bolo na ceste minimum

(Autor: rs)

Ak by sa nič nedialo a prežívali by sme štandardný začiatok jari, počas uplynulého teplého víkendu by centrum Piešťan bolo plné ľudí. Tam však nateraz nevonia káva ani zákusky a život zastal.

Žijeme čudné dni a týždne, ktoré sa postupne možno zmenia na mesiace. Všetko sa otočilo naruby a to, čo ešte donedávna bolo nemysliteľné, je dnes sivou realitou. Ak by pred mesiacom niekto vyšiel na ulicu s rúškom a rukavicami, pravdepodobne by sa ocitol na niektorej zo satirických stránok na Facebooku či Instagrame. Dnes je sebeckým čudákom ten, kto stále nerešpektuje nariadenia a aspoň si okolo hlavy neobmotá šál či staré tričko. Z rúšok sa postupne stali módne doplnky a pre niekoho výhodný biznis.

Ľudia sa v roku 2020 naučili, že po príchode domov si treba poriadne umyť ruky a baktérie treba likvidovať nielen z toalety, ale aj z kľučiek či mobilných telefónov. Úrady začali komunikovať elektronicky a žiadosti či problémy, na ktoré si ľudia museli vyhradiť pol dňa stráveného vo vydýchanej chodbe, konečne idú riešiť promptne z pohodlia domova.

Kým jedni majú práce vyše hlavy a nevidia, kedy dostanú šancu si oddýchnuť, iní sú uväznení medzi múrmi svojich domovov a nevedia, čo s voľným časom. Ale nie, nie sú v spoločnosti menej potrební. Každý z nich zastáva dôležité miesto aj napriek tomu, že im nebol venovaný piatkový potlesk.

Svet sa mení. Na úkor toho najcennejšieho, zdravia a života tisícov ľudí, sa učíme. Azda sa napokon podarí aspoň poznatky týchto dní zužitkovať a posunúť vďaka nim spoločnosť o čosi dopredu.

Dobojujme to spoločne. Nasaďme si rúška a rukavice, keď bude treba doplniť zásoby potravín. Vyberajme si odľahlé miesta na krátke prechádzky či športovanie. Rešpektujme všetci nariadenia, ktoré majú viesť k tomu, aby sme si opäť mohli vychutnať všedné momenty obyčajných dní. Aby sme sa onedlho stretli na Kúpeľnom ostrove, v centre so zmrzlinou v ruke, zavadzajúc si na hrádzi či na chodníku. A najmä, skúsme tieto dni prečkať vo vzájomnej súdržnosti a tolerancii namiesto osočovania, urážok a jedovitých poznámok. Každý má na tomto svete svoje miesto, ktorým ho dotvára do podoby, ktorá dnes už mnohým veľmi chýba.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava