Naši starkí a starenky izoláciu zvládajú, opatrovatelia sú v plnom nasadení

  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany / Región
  • 1. apríla 2020, 00:01

Celá krajina, vláda aj rodinní príslušníci s veľkou úctou, láskou vzhliadajú k svojim mamám, otcom, starým a prastarým rodičom. Každý z nás sa bojí o ich životy. Pretože práve naše mamičky, babičky, oteckovia a starkí sú tí, ktorí sú najviac ohrození v čase pandémie spôsobenej neviditeľným nepriateľom. Virológovia ho označili skratkou COVID-19. Koronavírus je podľa tých, ktorí prežili vojnu, zákernejší a krutejší ako nepriateľ s hlavňou pritlačenou k spánkom svojej obete.

V Seniori Modrová v okamihu, keď sa pripravovali na fašiangy, ešte netušili, že o pár dní budú v karanténe.

Ako tento vážny a smutný čas prežívajú starkí a starenky v zariadeniach nášho regiónu? Prečítajte si vyjadrenia riaditeľov Senioru Modrová, Zariadenia pre seniorov v Moravanoch nad Váhom a Vily Julianna v Piešťanoch.

V Modrovej opatrujú zo všetkých síl

Ako uviedol Andrej Ondrášik, riaditeľ zariadenia sociálnych služieb Senior Modrová, v zásade je zariadenie v plnej prevádzke. Klienti nemajú priepustky, zakázané sú návštevy, do objektu máju zákaz vstupu akékoľvek osoby, obchoďáci, díleri a iné. „Zásobovanie prebieha vonku. Tovar necháme vyložiť na paletu šoférom a náš zamestnanec si ho odvezie do skladov. Lekár lieky predpisuje zo svojej ambulancie cez e-recepty. Brány areálu sú uzatvorené. Odporučili sme rodinám, aby do zariadenia neprinášali balíčky, nákupy a iné potreby,“ povedal Ondrášik.

Denne zamestnancom pri príchode merajú teplotu. Rúška musia mať nasadené už pred vstupom do objektu. Denne sa vykonáva dôsledná dezinfekcia kľučiek dverí, madiel, stolov i stoličiek. „V objekte sme na exponovaných miestach rozmiestnili niekoľko dezinfekčných prostriedkov, k dispozícii je gél a rozprašovače. Do zariadenia nám nechodí doporučená pošta, preto si ju musíme vyzdvihovať osobne na pošte v Modrovej. Nevybavuje sa osobne agenda ohľadom príjmov. Žiadosti evidujeme výlučne elektronicky,“ uviedol riaditeľ.

„Starkí si už zvykli na automaty s nápojmi, čo tu majú k dispozícii, teraz im však chýbajú. V rámci možností nakupujeme pre klientov cukrovinky, ovocie a nápoje v obchode,“ dodal Ondrášik.

Čo sa týka situácie s personálom a jeho nasadením, „doma sú preventívne dvaja zamestnanci z dôvodu styku s osobou s pozitívnou cestovateľskou anamnézou a ďalší štyria sú na OČR. No nejako to zvládneme…“ Riaditeľ zároveň vyslovil poďakovanie všetkým dobrým ľuďom a spoločnostiam, ktorí ich zariadenie v čase mimoriadnej situácie zásobovali rúškami, dezinfekciou či zákuskami.

V Moravanoch telocvik aj omše

Preventívne opatrenia pre koronavírus zasiahli aj Zariadenie pre seniorov v Moravanoch nad Váhom. Ako uviedol jeho riaditeľ Martin Cifra, „prijímame všetky opatrenia, aby sme vytvorili bezpečné prostredie pre našich seniorov. Samozrejme, že klienti veľmi citlivo vnímajú informácie o súčasnom dianí, preto sa snažíme vysvetľovať dôležitosť dodržiavania preventívnych opatrení. Statočne prijali situáciu, že sa nemôžu osobne stretnúť so svojimi príbuznými. Snažíme sa vytvárať denné aktivity na rozptýlenie myšlienok a posilnenie dobrej nálady.“

Pravidelne organizujú napríklad tréning kognitívnych zručností, každé ráno klienti cvičia skupinový telocvik. Reagovali tu tiež na výzvu Svätého otca a pripojili sa k ľuďom na celom svete s modlitbou Otče náš na zastavenie koronavírusu a za všetkých, ktorí sú v prvej línii v boji proti ochoreniu COVID-19. „V tejto neľahkej chvíli nám pomáhajú zvládať skúšku pripravenosti dobrí ľudia a darcovia. Chcem sa poďakovať Petrovi Demkovi z Piešťanského pivovaru, Monike Malíčkovej zo spoločnosti St. Nicolaus a Pavlovi Šmýkalovi zo spoločnosti Energia Invest Sk za ich materiálnu pomoc. Rovnako chcem poďakovať všetkým svojim zamestnancom za ich obetavý a iniciatívny prístup v týchto náročných dňoch,“ dodal Cifra.

Vila Julianna – čítajú i trénujú motoriku

V piešťanskej Vile Julianna sa v týchto ťažkých časoch viac ako inokedy riadia mottom: Pomoc, podpora, sprevádzanie, empatia, rešpekt a úcta. „Momentálna celosvetová pandémia, ktorá obmedzuje pohyb ľudí, sa dotkla aj nášho zariadenia. Podľa rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR sme zatvorili bránu už 6. marca, a tak sme zamedzili návštevám prístup do objektu a klientom voľný pohyb mimo zariadenia. Tieto predbežné opatrenia sú veľmi dôležité hlavne pre bezpečnosť našich starkých,“ uviedla riaditeľka zariadenia Marcela Kičinová.

„Naše zariadenie má vypracovaný plán predbežných opatrení, ktorý zahŕňa informovanosť klientov, rodinných príslušníkov a zamestnancov, ako postupovať v tejto situácii, zoznam mien klientov s telefonickým kontaktom na ich rodinných príslušníkov, ale aj zoznam užívaných liekov a ich dávkovanie. Takisto máme pripravený zoznam kontaktov na príslušných lekárov, zdravotnícke zariadenia, ale aj na regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ povedala Kičinová.

Zriaďovateľ, Mesto Piešťany, sa postaral o zabezpečenie ochranných pomôcok pre zamestnancov, ako aj pre klientov zariadenia. Každý zamestnanec dostal prateľné rúška, k dispozícii máme aj jednorazové rúška a rukavice. Zariadenie má zabezpečené antibakteriálne a dezinfekčné prostriedky pre všetkých zamestnancov i dezinfekciu potrebnú pre jeho chod. Každý klient taktiež dostal prateľné rúška, v prípade potreby majú k dispozícii jednorazové rukavice a hygienické prostriedky. Lieky a zdravotnícky materiál pre klientov zabezpečuje naše zariadenie priebežne.

„Našich klientov sa snažíme v prvom rade chrániť, ale nezabúdame aj na ich potreby. V zariadení sme pozastavili skupinovú aktivizáciu a zameriavame sa na individuálnu prácu s klientmi. Tí sú informovaní formou opakovaných rozhovorov, informačnými nástenkami, ale aj prostredníctvom médií,“ dodala Kičinová.

Ako ďalej uviedla, situáciu zvládajú pozoruhodne. Venujú sa činnostiam, ktoré sú im najbližšie, či už je to mandala na upokojenie mysle a tréning jemnej motoriky. Čítajú knihy vhodné na tréning pamäte a sústredenia sa alebo sledujú filmy pre pamätníkov zamerané na podporu udržania pozornosti. Zariadenie má pripravené individuálne programy sociálnej rehabilitácie na podporu rozvoja schopností klienta aj bez pôsobenia skupinových aktivít.

„Klienti majú taktiež plne k dispozícii dvor prislúchajúci k nášmu zariadeniu, kde trávia čas pri posedeniach, prechádzkach, ale aj pracovných činnostiach, ktoré sú zamerané na získanie pracovnej schopnosti na výkon doterajšej činnosti,“ skonštatovala vedúca.

Klientom zariadenia taktiež zabezpečili telefonický kontakt s blízkymi a pravidelné potrebné nákupy, čo boli dva aspekty, ktoré ich najviac trápili vzhľadom na nariadené obmedzenia. Tiež im chýba návšteva kostola, ako aj pohyb v komunite mimo zariadenia.

„Veľká vďaka patrí celému kolektívu zariadenia za starostlivosť, ústretovosť a obetavosť, ktorú poskytujú klientom v momentálnej neľahkej situácii, ale aj počas roka bez koronavírusu, na čo sa už všetci spolu tešíme,“ dodala Kičinová.

Poďakovanie uviedlo aj samotné Mesto Piešťany prostredníctvom vedúcej sekretariátu primátora Drahomíry Moretovej: „Vedenie mesta vysoko oceňuje nasadenie, obetavosť, starostlivosť celého personálu zariadenia pod vedením Marcely Kičinovej.“

foto: FB Senior Modrová/archív Zariadenia pre seniorov v Moravanoch nad Váhom/archív Vily Julianna

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava