Ochráňme ľudí bez domova, ochránime aj seba

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 31. marca 2020, 00:01

Vláda pod vedením Igora Matoviča nariadila nosiť povinné rúško na verejnosti. Skontrolovať, či toto nariadenie spĺňajú aj ľudia bez domova, je prakticky nemožné. Nie je výnimočné, že niektorí rúško nenosia alebo si ho z tváre stiahnu. Keď vyberajú z odpadkových košov veci, rukavice nemajú. Ich ochrana pred ochorením COVID-19 je tak minimálna.

Ľudia bez domova sú rovnakým rizikom pre majoritnú spoločnosť, ako sú bežní ľudia rizikom nákazy pre nich. (Autor: rs)

„Ľudia bez domova sú rovnakým rizikom pre majoritnú spoločnosť, ako sú bežní ľudia rizikom nákazy pre nich,“ hovorí Zuzana Krištúfková, vedúca Katedry epidemiológie na Fakulte zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Podľa nej by mal každý občan pristupovať zodpovedne k stretávaniu sa s ľuďmi, nosiť rúško a dodržiavať odstup dva metre.

V nocľahárňach a nízkoprahových zariadeniach odporúča mať vyčlenenú – ak je to možné – aj izolačnú miestnosť pre prípad núdze.

Každý je hrozba

„Každý epidemiológ hovorí, aby ste sa v spoločnosti správali tak, akoby každý okolo bol nakazený,“ vysvetľuje Sergej Kára, ktorý osem rokov pracoval v neziskovej organizácii Vagus na pomoc ľuďom bez domova. Posledné dva roky pôsobí na bratislavskom magistráte ako splnomocnenec primátora pre ľudí bez domova.

Podľa Káru je jedno, či ide o človeka bez strechy nad hlavou, suseda, kolegu alebo kohokoľvek iného. „Nie je správne sa zamerať na ľudí bez domova ako na nosičov vírusu, lebo prenášať ho môže ktokoľvek, i keď nemá príznaky,“ vysvetľuje.

Inšpirácia z hlavného mesta

Bratislavský magistrát patrí k najaktívnejším samosprávam pri riešení sociálnych problémov počas šírenia koronavírusu. „Ešte pred tromi týždňami sme sadli za jeden stôl so všetkými poskytovateľmi sociálnej služby (prevádzkovatelia nocľahárni, denných centier, terénna služba) a predniesli im konkrétne opatrenia, ako majú poskytovať svoje služby, aby zabránili šíreniu vírusu,“ hovorí Kára.

Hlavné mesto tiež zverejnilo video, ako sa dezinfikujú zábradlia, zastávky MHD a tiež lavičky. „Keď sa pohybujeme vo verejnom priestore, či ideme do výťahu, MHD, alebo otvárame si vchodové dvere, všade môže byť kvapôčka s vírusom, nie je správne teraz vidieť ľudí bez domova ako hrozbu. Riziko prenosu nákazy máme každý,“ dodáva Kára.

Podľa jeho skúseností môže byť majoritná spoločnosť pre nich rovnakou hrozbou nákazy ako oni v očiach iných ľudí. Preventívne preto magistrát hlavného mesta vytvoril „kontajnerové mestečko”, kde by izolovali infikovaných ľudí koronavírusom, ktorí ostali bez domova. Okrem toho vyzval ľudí, ktorí chcú pomôcť, aby nechali na verejnom mieste zavesenú a označenú tašku s trvanlivými potravinami a vodou, ktoré si môžu bezdomovci zobrať.

Aj Trenčín začína s dezinfekciou autobusových zastávok a podchodov. Mesto Topoľčany zasa ponúka ľuďom škatuľu potravín zadarmo, ak vyzbierajú odpadky na určených verejných miestach.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav