Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 29. marca 2020, 18:04

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, prichádza jar. Slnečné lúče sa chcú presadiť s nástupom jari, nad všetkým však leží ťažký šedý mrak. Vstúpili sme do vážnej konfrontácie s neviditeľným svetom a vážnej diskusie s nami samými. Obmedzenia pohybu a stretávania, vzájomná pomoc, empatia, dostatok ochranných prostriedkov by mali zmierniť obavy z ochorenia, ale sú tu aj obavy z ekonomických dopadov. O športe a kultúre sa hovorí len v súvislosti s rušením podujatí. Sme vo vojnovom stave so zákerným nepriateľom. Rešpektujme zásadné pravidlá tohto boja – nedajme nepriateľovi šancu.


Jano Babič (Autor: red)

V núdzi poznáš priateľa. Ale aj charakter človeka. Medzi hudobníkmi je silný pocit kolegiality všeobecne známy. V súčasnej ťažkej dobe sa okamžite ozvali kolegovia s rôznymi nápadmi a výzvami na spoločnú akciu proti nečakanému, ale o to hrozivejšiemu zlu. Hudobníci sa spojili a vyzývajú k účasti ďalších cez iniciatívu s názvom Aby kultúra žila. Pre mnohých znamená zrušenie podujatí existenčný problém, s ktorým sa v najbližšom čase budú musieť vysporiadať. Iniciatíva Aby kultúra žila vznikla ako prirodzená reakcia na túto situáciu – umelcom v núdzi chce pomôcť preklenúť najnáročnejšie obdobie a priniesť hudbu pomocou techniky bližšie k poslucháčom.

V minulom týždni odznelo viacero online koncertov, Hanka Gregušová hrala v New Yorku, Lenka Molčányiová odohrala koncert v piatok a chystá sa aj prvý virtuálny festival. Situácia je zlá. Množstvo odvolaných koncertov, vydaných albumov a zainvestovaných koncertných turné nebude mať náhradu. Preto akýkoľvek príspevok a odozva na iniciatívy umelcov je vítaná od nás všetkých.

„Umelci nám to vrátia krásou. Ak by bola situácia opačná, hrali by v náš prospech zadarmo na benefičných akciách. Nikdy ich nebolo treba prosiť. Spravili to stokrát a urobia to znovu. Sme na rade. Pridajme sa,” uzatvára výzvu fotograf a hudobník Peter Konečný.

Aj Podoby džezu budú o spolupráci a hľadaní možnosti pomôcť v ťažkej situácii. Odovzdávanie cien Radio Head Awards sa konalo bez účasti verejnosti. Predstavíme laureátov za rok 2019 v kategórii džez. Lukáš Oravec vyráža tento mesiac na turné, jeho kvarteto koncertuje v Mexiku. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom tohto turné a my vás budeme o jeho priebehu informovať. Jaromír Honzák vydal nový album s titulom Hard To Understand a aj ten bude na programe v nedeľu na Rádiu Piešťany v relácii Podoby džezu.

Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek