COVID-19: Z ochorenia sa vyliečili už dvaja Slováci

  • Nezaradené / Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. marca 2020, 08:00

Slovensko ohlásilo vo štvrtok 26. marca verejnosti prvých dvoch oficiálne vyliečených pacientov z ochorenia COVID-19. Ide o ženu a muža z košického regiónu. Muž bol hospitalizovaný a žena v domácej karanténe. K dnešnému dňu celkovo evidujeme 226 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v SR.

Kedy pacienta možno považovať za vyliečeného:
„Osoba s potvrdeným ochorením, ktorej ustúpili príznaky COVID-19, musí byť ešte dva týždne v karanténe. Ak sa u nej následne neprejavujú žiadne známky ochorenia, musí byť ešte dvakrát testovaná s negatívnym výsledkom, až potom je oficiálne považovaná za osobu, ktorá prekonala ochorenie,“ uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

„Osoby, ktoré boli v povinnej 14-dňovej domácej karanténe z preventívnych dôvodov, napríklad z dôvodu návratu zo zahraničia a neprejavujú príznaky ochorenia COVID-19, sa môžu vrátiť do bežného života bez potreby následného testovania,“ doplnil hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že v tejto problematike rovnako postupujú aj iné krajiny.

Charakteristika ochorenia COVID-19
Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, telesnou teplotou nad 38 °C, zápalom pľúc a v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas je 2 až 14 dní.

(UVZSR)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek