Charita pomáha aj počas mimoriadnej situácie

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 26. marca 2020, 00:02

Sociálne služby Trnavskej arcidiecéznej charity pomáhajú odkázaným klientom aj napriek mimoriadnej situácie spôsobenej šírením koronavírusu. Charita v týchto dňoch navyše distribuuje ľuďom v núdzi potravinovú pomoc v rámci operačného programu FEAD. Mnohým klientom pomohli rúška, ktoré vyrobili charitní dobrovoľníci.

(Autor: TADCH)

Charitné opatrovateľky a ošetrovateľky Agentúry domácej ošetrovateľskej služby (ADOS) navštevujú aj počas mimoriadnej situácie klientov v ich domácnostiach. Centrá pomoci človeku pre najnúdznejších ľudí v Trnave a Piešťanoch sú otvorené, fungujú však v obmedzenom režime. Pre nákazu koronavírusu v nich klientom vydávajú len suché a trvanlivé potraviny. Ľudia v núdzi si v centrách môžu individuálne oprať šaty, urobiť vlastnú hygienu a dostanú tiež poradenstvo od sociálnych pracovníkov. „Dodržiavame všetky hygienické opatrenia, naši zamestnanci dezinfikujú priestory, používajú ochranné rúška a rukavice,“ hovorí riaditeľ charity Miroslav Dzurech.

Služba opatrovateliek a ADOS sestier je pre prijímateľov nevyhnutná, charita ju preto nepozastavila ani počas mimoriadnej situácie spôsobenej šírením koronavírusu. Zamestnanci a klienti majú počas výkonu služby rúška a dbajú na zvýšenú hygienu. „Opatrovateľskú službu sme zatiaľ pozastavili len u jednej klientky, ktorá sa po príchode jej syna zo zahraničia dostala do nútenej karantény. Klientka nám túto skutočnosť vopred oznámila,“ vysvetľuje Dzurech.

Aj Trnavská arcidiecézna charita (TADCH) apeluje na nedostatok zdravotníckych pomôcok. S tými, ktoré majú, si podľa jej riaditeľa vystačia nanajvýš týždeň: „Trnavský samosprávny kraj nám sprostredkováva distribúciu pomôcok zo štátnych hmotných rezerv. Všetci čakáme, kedy sa zásobovanie rozbehne.“

Vlastné ochranné rúška medzitým začali šiť dobrovoľníci združení vo farských charitách v Galante, Seredi, Dunajskej Strede a v Novom Meste nad Váhom. Rúškami a potravinami zo zbierok v týchto dňoch pomáhajú seniorom a rodinám v núdzi v spomínaných mestách. „Napríklad v Galante skupina našich dobrovoľníkov rozváža tieto potreby približne tridsiatim seniorom. V Dunajskej Strede sme zo zbierok v kostoloch získali asi dve tony potravín, aj tieto postupne rozvážame odkázaným ľuďom.“

TADCH v týchto dňoch navyše distribuuje potravinovú pomoc cez operačný program FEAD. Pre ľudí v hmotnej núdzi rozvezú jej zamestnanci za zvýšených hygienických opatrení takmer sedemtisíc potravinových balíkov do šiestich okresov od Nového Mesta nad Váhom po Dunajskú Stredu.

Dobrovoľnícke centrum a kaviareň Špitálik sú zatvorené. Dom pokojnej staroby v Cíferi je rovnako ako všetky ostatné pobytové sociálne zariadenia na Slovensku v úplnej karanténe a platia v ňom zvýšené hygienické opatrenia. „Nikto v ňom nie je infikovaný ani neprejavuje symptómy ochorenia. Život v tomto našom sociálnom zariadení beží v celkovej pohode, klienti robia aktivity v menších skupinkách, program im vytvára sociálna pracovníčka a môžu ísť aj na čerstvý vzduch v záhrade zariadenia,“ informuje riaditeľ TADCH.

V takomto režime bude charita fungovať aj naďalej, obmedziť jej sociálne služby by mohla len mimoriadna situácia, ak by došlo k nakazeniu zamestnancov. „Naši ľudia si statočne plnia svoje povinnosti a službu. Robíme všetko, aby sme túto vážnu situáciu zvládli bez závažných komplikácií,“ dodáva Dzurech.

Darina Kukuľová – Kvetanová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav