Pozitívne testovaní v Nemocnici A. Wintera ležať nemôžu

Počet pacientov pozitívne testovaných na nový koronavírus prekročil na Slovensku číslo 186. Chorí sa nenachádzajú iba v Bratislave, ale po celej krajine, dokonca aj v neďalekom Novom Meste nad Váhom, v Trnave či pri Partizánskom. Čo ak sa nakazia Piešťanci? Môžu byť hospitalizovaní v Nemocnici Alexandra Wintera?

(Autor: red)

Nemocnica A. Wintera podľa Márie Baďurovej, asistentky riaditeľa Štefana Kóňu, doposiaľ odobrala vzorky dvom hospitalizovaným pacientom. Ani u jedného z nich sa ochorenie novým koronavírusom nepotvrdilo. „V piešťanskej nemocnici je možné odoberať vzorky iba hospitalizovaným pacientom alebo pacientom prichádzajúcim s podozrením na koronavírus na ambulantnú pohotovostnú službu, resp. urgent. Odber musí byť konzultovaný s hygienikom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave a môže sa vykonať iba po jeho odsúhlasení,“ uviedla Baďurová.

Ak by bol pacient pozitívne testovaný, bude prevezený na infekčné oddelenie Fakultnej nemocnice Trnava. Tam je k dispozícii 40 lôžok, interná klinika má ďalších 30. Fakultná nemocnica má k dispozícii celkovo 120 lôžok, pričom trnavský župan Jozef Viskupič potvrdil, že v prípade potreby by využili aj kapacity internátov v mestách kraja.

Podľa Piešťany TV Nemocnica A. Wintera vyčlenila samostatný lôžkový trakt v priestoroch rehabilitačného oddelenia, kde v prípade obsadenosti infekčných oddelení v Trnave alebo v Trenčíne dokážu hospitalizovať pacientov s pozitívnym testom. Nemocnica má mať k dispozícii štyri pľúcne ventilátory, ku ktorým v prípade nutnosti možno pripočítať ďalšie tri, ktoré sú umiestnené na operačných sálach a štandardne slúžia pri operáciách.

V prípade, ak máte podozrenie na výskyt ochorenia COVID-19 (koronavírusu) a vyskytli sa u vás príznaky, ako napríklad kašeľ, bolesti hrdla, dýchavičnosť, horúčka a zároveň ste počas uplynulých 14 dní navštívili krajinu s potvrdeným výskytom tohto ochorenia alebo ste boli v kontakte s osobou pozitívnou na koronavírus, kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára alebo operačné stredisko, informujte ich o svojom zdravotnom stave a cestovateľskej anamnéze a postupujte podľa ich pokynov.

Určite ale nechoďte neohlásene k lekárovi ani do piešťanskej nemocnice. V tej vykonali všetky opatrenia vyplývajúce z usmernení hlavného hygienika, vykonávajú sa iba akútne operácie a hospitalizujú sa pacienti v akútnom stave. Naďalej tiež platí zákaz návštev.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín