V Ostrove sa snažia postarať o spoluobčanov

  • Spravodajstvo / Región
  • 24. marca 2020, 00:02

Mimoriadna situácia na Slovensku je pre nás všetkých novou realitou. Hoci pravidelne dostávame upozornenia, čo máme robiť, ako sa máme chrániť, čo nám pomôže, čo nám môže ublížiť a pod., vo všetkom cítiť ešte malý otáznik. Preto za najpotrebnejšie usmernenie považujeme to, aby sme si vzájomne pomohli a zachovali ľudskosť, ohľaduplnosť a trpezlivosť.

(Autor: Ostrov)

Aj v obci Ostrov zasadol krízový štáb a prijali sme potrebné opatrenia ako napríklad:

– Zabezpečiť ochranné rúška pre obyvateľov Ostrova, ktorí o to požiadajú.

– Zabezpečiť pravidelnú informovanosť obyvateľov obce ohľadne aktuálnej situácie.

– Zabezpečiť pomoc starším občanom, ktorí o to požiadajú.

– Upozorniť občanov, ktorí sa vrátia zo zahraničia, aby dodržali 14-dňovú karanténu spolu s rodinnými príslušníkmi.

– Požiadať občanov o pomoc, aby poskytli informácie obci o občanoch, ktorí sa vrátia zo zahraničia, predovšetkým ak nedodržiavajú povinnú karanténu.

– Kontrolovať, či sú uzavreté prevádzky podľa nariadenia vlády.

– Zabezpečiť uzatvorenie detského ihriska a ostatných športovísk.

– Zabezpečiť pravidelnú dezinfekciu priestorov materskej a základnej školy, kultúrneho domu a obecného úradu.

Je to niekoľko opatrení, ktoré sme vyhodnotili, že sú momentálne dôležité. Samozrejme, aj my sme mali najväčší problém s rúškami. Som rád, že mnohé obyvateľky Ostrova sa pustili do šitia rúšok, čím veľmi pomohli ostatným spoluobčanom. Chcel by som im aj touto cestou poďakovať. Tiež som veľmi rád, že sa mi ozvalo viac ľudí, ktorí chceli pomôcť materiálne na rúška, finančne, ale aj fyzicky. Nie všetko sme mohli prijať, ale naozaj jedno veľké ĎAKUJEM patrí všetkým, ktorí prejavili v krízovej situácii ľudskosť a pomoc človeka človeku.

Slovo „ĎAKUJEM“, ktoré som počul od ľudí, keď som im odovzdával rúška, patrí aj im všetkým. Rúška som musel aj komerčne kúpiť, lebo ich bolo stále nedostatok. Dnes môžem povedať, že sa nám ich podarilo bezplatne poskytnúť každému občanovi, ktorý o to požiadal, alebo o kom sme vedeli, že ho potrebuje.

Čo sa týka zamestnancov obce, riadime sa nariadeniami, ktoré nám vyplývajú z vyhláseného stavu. Snažíme sa byť aj na obecnom úrade príkladom – dodržiavame všetky opatrenia, aby sme chránili a boli chránení. Z preventívneho opatrenia máme obecný úrad pre verejnosť zatvorený, ale my v práci sme. Snažíme sa všetko vybavovať telefonicky alebo elektronicky. Naozaj sa zatiaľ nenudíme a myslím si, že tak skoro ani nebudeme.

Momentálna situácia nie jednoduchá, ale zodpovedne poviem – robíme, čo je v našich silách. Verím, že sa nám časom podarí všetko zvládnuť. Slováci sú národ, ktorý dokáže veľa vydržať, obetovať a teraz je tá správna a vhodná chvíľa na toto naplnenie. „Pomôž si človeče, aj Boh ti pomôže,“ a tiež – pomôžme si vzájomne.

Jozef Tkácz

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel