Až 4157 Piešťancom hrozí v dôsledku koronavírusu smrť

Nič, čo pamätajú súčasné generácie, nepoznačilo náš život tak rýchlo a tak zásadne ako pandémia nového koronavírusu. Hrozí nám nebezpečenstvo, na ktoré nie sme pripravení, a v najväčšom ohrození sú naši seniori. V kategórii nad 70 rokov, pre ktorých je nákaza takmer istým rozsudkom smrti, je až 4157 Piešťancov.

(Autor: am)

Testy na koronavírus, ktoré zdravotníci doposiaľ urobili, nehovoria nič o tom, koľko je nás v skutočnosti nakazených. Pre doposiaľ vlažný prístup pri odoberaní vzoriek máme pri asi päťmiliónovej slovenskej populácii urobených 3304 vyšetrení. Pri takomto množstve ide len o prieskum a nie o poznanie skutočnosti. Nakazených je spomedzi testovaných zatiaľ 186 ľudí, čo je zhruba päť percent z odobratých vzoriek.

Ak však takýto „prieskum“ aplikujeme na Piešťany, je to desivé číslo. Vychádza z neho, že v súčasnosti je nakazených až 1400 obyvateľov kúpeľného mesta.

Ako uvádzajú medicínske zdroje, až v sedemdesiatich percentách má ochorenie COVID-19 priebeh s príznakmi mierneho nachladnutia. Napríklad škriabanie v krku a k tomu sopeľ. Koľko ľudí si v tomto premenlivom počasí myslí, že ho len „ofúklo“ a nič to nie je?

V Piešťanoch však máme veľmi vážny problém. K 1. januáru 2020 je na mestskom úrade registrovaných 27 790 obyvateľov. Dôchodcov do 70 rokov máme 8149 a seniorov, ktorí majú viac než sedemdesiat, je v kúpeľnom meste oficiálne 4157. A práve pre nich je koronavírus smrteľnou nákazou.

Respiračné ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus vyvoláva, má vážny priebeh najmä u najstarších ročníkov. Najvyššiu úmrtnosť vedci zaznamenali v kategórii ľudí starších ako 80 rokov.

Ako je na túto skutočnosť pripravená piešťanská nemocnica? Na viac ako štyritisíc obyvateľov kúpeľného mesta v reálnom ohrození života má k dispozícii štyri pľúcne ventilátory. Ak prestanú operovať, bude ich sedem.

Keď vypukne nákaza medzi najohrozenejšími seniormi, je mizivá šanca, že sa im v piešťanskej nemocnici ujde plnohodnotná lekárska pomoc. Nakoľko práve respiračná nedostatočnosť spôsobená obojstranným zápalom pľúc je najzávažnejším štádiom ochorenia spôsobeného koronavírusom.

Na to, čo sa na nás valí, nie sme pripravení. Jediné, čo môžeme pre našich seniorov reálne urobiť, je vyhýbať sa im a urobiť všetko, aby zostali v izolácii, kým toto všetko neprehrmí. I keď je jasné, že nepôjde o dni, ani o týždne, ale o mesiace. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav