Nebesia nám poslali cesnak medvedí, prečo práve v čase koronavírusu ?

  • Kultúra a spoločnosť / Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 21. marca 2020, 18:55
  • Autor:vd

Bylinkárka Anka Kopáčová z Vrbového vždy hovorieva: „Pán Boh nám pošle vždy včas len také bylinky, ktoré potrebujeme na naše choroby.“ Zamýšľajúc sa nad jej tvrdením, zíde človeku na um otázka, prečo sa koronavírus na Slovensku objavil v čase, keď rastie cesnak medvedí a jeho účinky najviac potrebujeme? Na toto odpoveď nepozná nik.

Zberači cesnaku medvedieho – milovníci pesta, cesnakových polievok, omáčok, cesnakového masla či tinktúr – veľmi dobre poznajú miesta, kde sa vyskytuje. Niektorí chodia na Havran, iní smerom do Modrovej či do Prašníka, ďalší ho nachádzajú v Dolnom Lopašove alebo vo Veľkom Orvišti či v Ostrove.

Cesnak má mnoho priaznivých účinkov. Znižuje krvný tlak aj zrážanlivosť krvi, medvede si na ňom pochutnávajú aj preto, že s medveďou istotou vedia, že má antioxidačné, protizápalové, imunostimulačné a antibakteriálne účinky. Chráni ich žalúdok a môže aj ten váš, ak si naň napríklad „mädlí“ ruky známy „zákerák“ – helikobakter pylori. Lekári predpíšu trojkombináciu, vy cesnak medvedí.

Táto detoxikačná bylinka už z diaľky vonia alebo, ak chcete, zapácha typickou cesnakovou arómou. Takže pomýliť si ho s konvalinkou už po „očuchaní“ nie je možné. Zradný je však tvar listov oboch cibuľovín. Preto je dobré poznať niektoré zákonitosti ich biologického vývoja. Spravidla najskôr rastie aj kvitne cesnak medvedí, až potom príroda ponúkne svetu konvalinky. Nemusí to však platiť vždy. Preto si treba dať pozor najmä na mladé konvalinkové lístočky, ktoré si neskúsený alebo menej pozorný zberač môže ľahko zmýliť s medveďou pochúťkou. Platí pravidlo – ovoňať! Ak máte slabší čuch, listy pošúchajte medzi prstami, uvoľnia sa ich látky, a ak sú správne, zacítite nezameniteľnú vôňu topeničiek bez topeničiek.

Mladé listy konvaliniek sú zradné – ak si nie ste istí, pošúchajte ich v rukách.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav