Náš rozhovor: Hľadáte respirátory a rúška? Kliknite si.

  • Nezaradené / Mladí dnes / Kraj / Spravodajstvo
  • 21. marca 2020, 08:00

Piešťanec Andrej Oravec aktuálne zareagoval na situáciu s nedostatkom respirátorov a ochranných rúšok. Vytvoril webovú stránku, ktorá monitoruje dostupnosť tohto artiklu na slovenskom e-trhu. Poslúži aj vám, ak práve hľadáte uvedené zdravotnícke pomôcky. Monitoruje pre vás slovenské eshopy a ich stav zásob respirátorov a rúšok. Na projekte pracuje zadarmo a z tejto aktivity nemá ani cent. Robí to pre dobro ľudí a ich ochranu. Ľudia mu ďakujú a on si želá jediné. Čo? To si prečítajte v našom rozhovore.


Piešťanec Andrej Oravec vytvoril automatizovaný systém na kontrolu dostupnosti tovaru - využil ho na monitoring rúšok a respirátorov. (Autor: archív Andreja Oravca)

Predstavte sa prosím našim čitateľom.

Mám 42 rokov a som rodený Piešťanec . Študoval som na piešťanskom gymnáziu a neskôr na City University of Seattle v Trenčíne, po ktorom som ešte absolvoval štúdium IT v Bratislave. Som otec dvoch detí. Pracujem  s e-commerce systémami, ale mám aj ďalšie aktivity, ako napríklad počítačové kurzy pre deti.

Ako vznikol nápad, zrealizovať webstránku? Odkedy je v prevádzke, máte už nejaké výsledky, ako je sledovaná ?

Tak, ako každý človek na Slovensku som aj ja po prepuknutí pandémie zháňal ochranné prostriedky. Všimol som si, že niektoré malé a neznáme eshopy mali ešte v ponuke rúška a respirátory. Mnohí ľudia ich nevedeli nájsť a tak som im posielal linky. Potom ma napadlo, že mám k dispozícií nevyužitú doménu, na ktorú som umiestnil zoznam obchodov. Na druhý deň som nápad vylepšil a vytvoril automatizovaný systém na kontrolu dostupnosti tovaru. Stránka je, teda veľmi mladá a neustále pracujem na jej rozvoji. Po zverejnení v médiách dosiahla návštevnosť zhruba 8000 používateľov za deň.

Link na stránku je: https://www.i-shops.sk/

Vraj stránka bola už  v stredu 18. marca zahltená, padala, vyriešili ste ten technický problém?

Nenapadlo ma, že sa stane tak populárna, a tak som ju umiestnil na lacný zdielaný hosting. Po zverejnení môjho projektu v médiách došlo v jednom čase k vysokému počtu prístupov, a tak sa spomalilo načítavanie. Našiel sa však poskytovateľ, ktorý mi podal pomocnú ruku a umiestnil projekt na ich rýchly server bez nároku na odmenu.

Kontaktovali vás nejakí ľudia na váš email s tým, že chcú v niečom pomôcť, poradiť? Ak áno, čo ste spolu riešili?

Dostal som množstvo ďakovných a povzbudzujúcich správ ako aj tipov na vylepšenie a adries na nové eshopy, ktoré postupne pridávam do databázy.

Na facebooku vás ktosi v komentároch obvinil z biznisu, čo by ste mu odkázali?

Plne chápem strach a frustráciu niektorých ľudí zo súčasnej situácie, ktorý je umocnený správaním sa niektorých predajcov. Ceny ochranných pomôcok sú žiaľ značne premrštené. Je mi smutno z toho, ako sa niektorí podnikatelia snažia teraz zarobiť. Sám som musel nakúpiť rúška za takéto ceny a hnevalo ma to. Na mojom webe, ale žiadne produkty nepredávam a projekt ani negeneruje žiadny zisk. Zarábať musím aj počas pandémie, ale určite nie takýmto spôsobom. Nahnevaný návštevník mal zrejme pocit, že tovar predávam ja a nevšimol si, že web obsahuje iba referenčné odkazy na množstvo obchodov.

Koľko hodín denne z vášho voľného času, keď niektorí ľudia ho len bezcieľne pomíňajú, musíte venovať sledovaniu trhu s rúškami a respirátormi?

Práca na tomto projekte sa stala mojím koníčkom a baví ma. Venujem jej takmer všetok môj voľný čas. To znamená víkendy a zhruba 3-4 hodiny denne.

Vy osobne ako pristupujete k nedobrovoľnej karanténe doma. Čo ešte porábate, chodíte aj trošku von? Objednávate si jedlá, či varíte doma?

Snažím sa túto situáciu využiť a venovať sa viac mojej rodine. Syn mi pomáha s vývojom webu, hráme sa spoločenské hry, upratujeme, opravujeme dom a učíme sa piecť domáci chlieb. Von vychádzam iba na nákup ak je to nevyhnutné.

Máte rúška aj s respirátorom doma? Keď idete napríklad do obchodu, beriete si aj rukavice alebo nejaký plášť na ochranu pred koronavírusom?

Mám pár rúšok, respirátorov a polomasku. Spolieham sa hlavne na dezinfekciu generátorom ozónu, takže budem schopný použiť rúška viac krát. Von už chodím samozrejme s respirátorom a rukavicami.

Čo odkazujete Piešťancom, čo podľa vás robia dobre, čo zle v týchto dňoch.

Som veľmi milo prekvapený z prístupu obyvateľov mesta. Vonku a v obchode som nevidel takmer nikoho bez rúška, ľudia majú od seba odstup a mesto je takmer prázdne. Mrzí ma však, že štát zatiaľ nedokázal zabezpečiť respirátory ani pre lekárov. Som si istý, že čoskoro bude koronavírus eliminovaný, pretože aktuálne opatrenia sú dostatočné. Budem veľmi rád, keď sa moje stránky stanú už nepotrebné a ja ich budem môcť archivovať ako spomienku.

Kým sa tak stane, táto stránka je urobená pre všetkých vás. Link na stránku je: https://www.i-shops.sk/

Viera Dusíková, foto archív Andreja Oravca

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav