Pieštanci sa spojili: vyrobili a rozdávajú dezinfekciu proti COVID-19

  • Piešťany / Spravodajstvo / Región
  • 20. marca 2020, 08:00

Akútny nedostatok dezinfekčných prostriedkov na slovenskom trhu inšpiroval skupinku Piešťancov, ktorí dali hlavy dokopy a vyrobili pre lekárov, piešťanských mestských policajtov aj seniorov v zariadeniach nášho regiónu dezinfekciu. Potešili sa z nej babičky aj deduškovia, ale aj pracovníci seniorských zariadení v Moravanoch nad Váhom aj v Modrovej.


Títo však boli prví, čo starkým darovali dezinfekciu. Peter Demko, Markéta Sedláková a Maroš Novák bojujovali proti COVI-19 už pred dvoma mesiacmi, vyrábali v piešťanskej pálenici dezinfekciu. (Autor: archív Maroša Nováka)

„Piešťanský pivovar ŽiWELL a Stanislav Slížik z Pivovaru Simeon nám veľmi ochotne a zdarma poskytli materiál, ktorý sme spracovali, denaturovaný lieh sme obohatili o peroxid vodíka a vyrobili dezinfekčné prostriedky na ruky proti koronavírusu. Fľaše sú označené etiketou,  ktorú nám opäť zadarmo vyrobili vo Fax Copy na grafický návrh dizajnérov zo Sparetime.sk. Piešťanec Marián Gregorička nám poskytol peroxid vodíka a pet fľaše ich výrobca, spoločnosť Sezama,“ uviedol Maroš Novák z Pálenice Piešťany.  Spolu s Markétou Sedlákovou  svoj voľný čas venujú dobročinnosti – hodiny denne strávia zavretí v pálenici výrobou dezinfekcie.

„Nebavilo by nás sedieť doma so založenými rukami. Rozmýšľali sme, akým spôsobom by sme dokázali v tejto náročnej dobe, keď sme všetci ohrození koronavírusom, pomôcť a pokúsiť sa zmierniť jeho následky. Verím, že naša dezinfekcia, ktorú sme vyrobili a ktorá sa dá použiť aj do rozprašovača a dezinfekciu kľučiek prípadne iných dotykových plôch, ochráni najmä naše babičky a deduškov, ale aj oststných ľudí od neviditeľného nepriateľa – COVID-19,“ dodal Maroš Novák.

Dezinfekciu nalejú do pet fliaš a distribuujú zdarma. Ešte ju aj dovezú starkým či lekárom.

„Som nesmierne rád, že patríme medzi tých, ktorí budú obdarovaní dezinfekčným roztokom, pretože na skladoch nič nie je. Najbližšie nám sľúbili dodať dezinfekciu až prvého apríla,“ uviedol riaditeľ Senioru Modrová, Andrej Ondrášik. Radosť z daru mali aj piešťanskí mestskí policajti a pracovníci Domova dôchodcov v Moravanoch nad Váhom. Pohotový výrobca dezinfekcie má v pláne vyrobiť ešte viac litrov účinnej dezinfekcie a obdarovať aj ďalšie zariadenia.

Viera Dusíková, foto archív Maroša Nováka

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek